Internet Weblog van de dag

Controle: fijn bij goed gedrag Grote ALCOHOL controle vanavond en vannacht op rijksweg 13. Praktisch alle verkeer komend uit Den Haag naar Rotterdam wordt via het pompstation geleid alwaar de bestuurder moet blazen. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Delft, 6 februari 2004 Mentzel, Vincent

MKB wil belastingcontrole. Aertjan Grotenhuis blogt over belastingen, financiële planning en filantropie. Hij schrijft over de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, MKB, die staat op meer belastingcontrole:

„Naarmate het zomerreces van de Tweede Kamer nadert, worden de uitspraken op het Binnenhof opmerkelijker.

Zo klonk tijdens de zomerborrel van MKB-Nederland deze week in Nieuwspoort de verzuchting dat het onder de maat functioneren van de Belastingdienst de kleinere bedrijven zwaar op de maag ligt. Dat valt nog wel te begrijpen vanwege het extra werk dat samenhangt met het opnieuw insturen van formulieren, informatieverzoeken en dergelijke. Opmerkelijker is dat de belangenvereniging het vervelend vindt dat de fiscus zo weinig bij haar leden langskomt om de boekhouding te controleren.

Fiscaal-secretaris Jurgen Warmerdam van MKB-Nederland vergelijkt het met een nooit drinkende automobilist die zo af en toe hoopt dat hij een keer in een politiepijpje mag blazen. Als een bevestiging van lang volgehouden goed gedrag. Warmerdam waarschuwt dat ondernemers lakser worden en dat de belastingmoraal afneemt als (persoonlijk) contact tussen ondernemer en Belastingdienst steeds schaarser wordt.

U kunt in het blog vragen voorleggen aan deskundigen, via grotenhuis@nrc.nl