in het kamp van oranje

Giovanni van Bronckhorst speelt vanavond op het EK tegen Frankrijk (als hij meedoet) zijn tachtigste interland. De Feyenoorder passeert dan Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert, die op 79 interlands staan. Van Bronckhorst wordt met een optreden tegen Frankrijk de nummer acht op de recordlijst van Nederlandse internationals. Doelman Edwin van der Sar, die na het EK stopt als international, heeft de meeste caps (126).

Zweden moet het morgen in de wedstrijd tegen Spanje stellen zonder Niclas Alexandersson. De voetballer heeft dinsdag in het duel met Griekenland een kuitblessure opgelopen. Hij moest zich in de wedstrijd voortijdig laten vervangen.

Het Nederlands elftal heeft met het optreden tegen Italië de belangstelling van de internationale media getrokken. Meer dan 150 journalisten en 26 cameraploegen arriveerden gistermiddag voor een persconferentie met Marco van Basten bij het olympisch museum van Lausanne. Verrast over de enorme belangstelling is de bondscoach niet. „Volgens mij hebben we tegen Italië namelijk wel aardig gespeeld.”

De Spaanse aanvaller Fernando Torres begint de wedstrijd tegen Zweden morgen mogelijk op de bank. Torres uitte dinsdag zijn boosheid over het feit dat hij in het duel tegen Rusland na 54 minuten werd gewisseld. Bondscoach Luis Aragones kon dat niet waarderen. Als enige van de vaste basiself kreeg Torres gisteren tijdens de training geen hesje, een aanwijzing dat hij mogelijk niet in de basis staat.

Arjen Robben is fit voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Toch zal hij waarschijnlijk niet in de basis beginnen. Robin van Persie komt wel steeds dichter bij een basisplaats. „Ik heb dus een luxeprobleem”, beseft Van Basten. De bondscoach liet wel al weten dat Ruud van Nistelrooy tegen Frankrijk start. „Ik ben heel tevreden over Ruud. Die begint gewoon.”

De Duitse dopingexpert Werner Franke noemt de dopingcontroles tijdens het EK een farce. „Ze zijn er enkel om de massa dom te houden”, meent hij. „Alleen idioten worden nu betrapt”, zei Franke tegen het Duitse persbureau SID. „Als het de UEFA menens is kunnen ze voetballers beter in de weken voorafgaand aan een toernooi controleren.”