Ik zeg niet dat dit mijn passie is, ik sluit niets uit

Hylke Brouwer (19) weet – woensdagavond – nog niet wat de uitslag is van zijn examen. Inmiddels wel: hij is gezakt. Hij heeft vwo gedaan aan het Montessori Lyceum Amsterdam. „Het is een kwestie van mazzel of pech hebben”, zegt Hylke. Hylkes vader, Wiebe: „Mazzel? Je hebt onvoldoende geleerd.”

Wiebe (51) is rector aan dezelfde school als zijn zoon, en vindt de examenuitslag spannend. „Ik had het er soms moeilijk mee dat hij zijn school zo heeft verwaarloosd.” Dat is zo, zegt Hylke. De hele school was één grote vergissing. Hylke is slim genoeg maar deed 5-vwo tweemaal. Hij bleef school „niet relevant” vinden. Zijn belangstelling ligt elders. „De natuur, de morfologie van bomen. Gewoon ándere dingen.” Exacte vakken liggen Hylke wel, maar hij heeft gekozen voor Arabisch. „Bij talen heb je een oneindige veelzijdigheid.” Hij werd gegrepen door Arabisch na een vakantie in Marokko met zijn ouders en zusje.

Hij ging naar voorlichtingsdagen in Amsterdam en Leiden. Wiebe, historicus, ging mee: „Een fantastische vondst, mooie cultuur, actueel. Ik zou het ook doen.”

Hylke: „Ik zeg niet dat dit mijn passie is, daarmee zou ik andere dingen uitsluiten.”

Hylke heeft de afgelopen jaren ruzies gehad met zijn ouders over zijn inzet. Wiebe: „Hij is eigenwijs, niet te sturen. Natuurlijk ben ik betrokken, maar het is zíjn leven.”

    • Marieke van Twillert
    • Jannetje Koelewijn