Ik wil laten zien dat ik er ben

Sjoerd van Oortmerssen is presentator en jakhals bij De Wereld Draait Door.

Hij was enige tijd zijn inspiratie kwijt, maar heeft de batterij nu weer opgeladen.

Foto Mieke Meesen Sjoerd van Oortmessen. Foto Mieke Meesen Meesen, Mieke

Sjoerd van Oortmerssen (30) is één van de jakhalzen bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door. De jakhalzen maken korte filmpjes met vaak een grappige twist. Zo gingen Sjoerd en Frank voor de aflevering van 16 mei naar België, om een man te ontmoeten die voor de Vlaamse televisie wereldrecords uit het Guinness Book of Records probeerde te verbreken. Met z’n drieën wilden ze binnen een bepaalde tijd een hele berg watermeloenen met het hoofd breken. Dat bleek nog lastig. Mét hoofdpijn en maar één kapotte meloen reed het tweetal weer terug naar Nederland.

De jakhalzen presenteren zich altijd in zwart pak en rode stropdas. Geen probleem voor Sjoerd van Oortmerssen. Hij draagt al twaalf jaar zwarte pakken: „Die worden het minst snel vies.” In zijn studententijd besloot hij bij het kopen van zijn eerste pak dat hij dat vaker zou doen. Meer pakken op straat, wilde hij. „Vroeger droegen mannen allemaal een pak, dat is mooi.” Hij heeft er een stuk of 35. En altijd een zonnebril op. Ook daar moet je niet teveel achter zoeken, zegt hij. Of hij een bepaald imago wil ophouden? „Tja, dat doen we allemaal een beetje, en dat geldt nog meer voor de tv-wereld. Maar ik probeer wel dicht bij mezelf te blijven.”

Sjoerd van Oortmerssens loopbaan als presentator begon bij het Rotterdamse poppodium Rotown. Hij was er eerst glazenophaler, toen presenteerde hij de popquiz en nog weer later werd hij pr-medewerker. Sindsdien wordt hij gevraagd voor andere presentatieklussen. „Presenteren is de rode draad in mijn bezigheden. Het is elke keer een overwinning op jezelf. En ik mag graag in de schijnwerpers staan. Ik wil laten zien dat ik er ben.”

Na twaalf jaar zegde Van Oortmerssen eind vorig jaar zijn baan bij Rotown op. Hij wilde 100 procent voor De Wereld Draait Door gaan. „Ik deed allerlei verschillende dingen, terwijl ik het juist lekker vind om me op één ding te storten. Daar gedij ik het beste bij.”

Maar bij de jakhalzen heb ik je de laatste tijd ook niet gezien.

„Ik ben er even tussenuit geweest.”

Waarom?

„Dat weet ik eigenlijk niet goed. Ik was even zoekende, denk ik. Overwerkt wil ik het niet noemen. Ik was net dertig geworden – en vroeg me af wat ik nu eigenlijk wilde. En of ik goed genoeg was. Ik merkte dat ik weinig creativiteit had. Het is soms best gecompliceerd, die filmpjes maken. Je hebt maar tweeënhalve minuut. In die tijd moet je iets neerzetten met een begin, een middenstuk en een einde. En je wilt ook nog dat er iets grappigs in zit. Ik ben naar de eindredacteur gegaan en heb gezegd dat ik er even mee moest stoppen. Het ging niet zoals ik wilde.”

Hoelang heb je niet gewerkt?

„Vanaf februari, dus zo’n drie maanden.”

Wat heb je gedaan in die periode?

„Vrij weinig. Beetje gesport, fitnessen. Ik begon met twee keer in de week, toen werd het één keer en nu ben ik ermee gestopt. En ik heb alle andere presentatieklussen afgezegd. Dat vond ik wel zo netjes ten opzichte van De Wereld Draait Door, dat ik niet elders op een podium de gevierde gozer ga uithangen. Ik deed dus echt weinig. ’s Ochtends uitslapen tot een uur of elf, de stad in, beetje wandelen, in de kroeg hangen. Wat een lamzak was ik eigenlijk.”

Blijkbaar had je het nodig.

„Ja, ik denk het ook. En ik vind ook dat je dan gewoon overal de stekker uit moet trekken. Ik heb nog nooit niet gewerkt, dus ik moest wel even wennen. Nu heb ik er weer zin in. Inderdaad jammer dat het seizoen van de jakhalzen net is afgelopen.”

Hoe reageerde je omgeving?

„Mijn directe omgeving begreep het wel. Tegen mensen op straat die vroegen of ik eruit was geknikkerd bij De Wereld Draait Door, zei ik dat ik een pauze had ingelast. Soms vroegen ze verder, maar daar ging ik op den duur niet meer op in. Op een gegeven moment worden je antwoorden steeds korter.”

Heb je nog bewust iets ondernomen om je creativiteit terug te krijgen?

„Nee. Ik heb gewoon gerust. De clichématige batterij opladen. Soms moet je even aan een beetje zelfreflectie doen. Waar sta ik nu, waar ben ik mee bezig, waar leidt dat toe.”

Heb je antwoorden gevonden?

„Ik weet dat ik voluit wil gaan voor de jakhalzen. Maar goed, in de televisiewereld is niets zeker, dus ik weet niet of De Wereld Draait Door mij er volgend seizoen weer bij wil hebben. Ik zou het verschrikkelijk jammer vinden als ze zouden zeggen: helaas jongen, je hoeft niet terug te komen, we hebben inmiddels andere leuke jakhalzen gevonden.”

Want je bent er weer klaar voor?

„Ja, dat geloof ik wel. Ik surfte bijvoorbeeld laatst op internet en zag dat de nieuwe televisieshow van Humberto Tan, Mijn Man kan niet dansen, alweer van de buis is gehaald. Dat leek me leuk voor een jakhalsfilmpje, dus stelde ik het aan collega Frank voor. Dat soort gedachten, die creatieve inslag miste ik. Maar die heb ik nu dus weer terug. Meestal krijg ik die ideeën als ik iets lees, televisie zit te kijken of in de kroeg aan het ouwehoeren ben. Daar ontspan ik ook, mensen om me heen en lekker een uur over niks kletsen. Die drie dingen doe ik veel, vandaar de grote flatscreen in mijn woonkamer. Wat ik graag kijk en presenteer, zijn quizzen. Dan zit ik met pen en papier achter de tv. Vooral het testen van algemene kennis vind ik leuk. Niet dat ik onzeker ben over mijn intellect, ik ben een slimme gozer. Maar het is wel handig, ook voor mijn werk. Die kennis kan ik misschien later weer gebruiken bij mijn werk als jakhals.”

En wat als ze je toch niet meer willen hebben?

„Sowieso wil ik werken in de televisiebranche. Of dat nu als jakhals is, of als presentator van ‘De Sjoerd Show’. Ja, mooie alliteratie hè? Maar als ik zou mogen wensen wat ik over vijf jaar doe dan is dat de presentatie van een heel leuk, nonchalant dierenprogramma.”

Een soort Waku Waku?

„Waku Waku was meer een quiz, dat vind ik ook wel leuk. Maar waar ik aan zit te denken, is dat je vanuit de dierentuin in korte filmpjes verschillende dieren introduceert, à la Jan Wolkers en Midas Dekkers. Ik heb indertijd een jaar milieukunde gestudeerd, omdat ik van het milieu hou en met dieren wilde werken. Ik kwam vorige zomer op het idee, toen De Zomer Draait Door werd uitgezonden vanuit Artis. Toen dacht ik: wat zou het leuk zijn als je een klein intermezzootje hebt, live overschakelen naar presentator Sjoerd die bij olifant Japie staat. En dat Japie dan iets heeft meegemaakt. Maar dat is iets voor later. Nu wil ik gewoon weer jakhals zijn.”

Bekijk jakhalsfilmpjes van Sjoerd van Oortmerssen op www.dwdd.vara.nl/jakhalzen.php

    • Marleen Luijt