Ik heb samen met mijn vader op veel roc’s gekeken

Margriet Kok (15) uit Spakenburg is geslaagd voor vmbo-t op de Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort. Ze gaat nu op het roc een opleiding maatschappelijke zorg doen. Haar moeder, Alice Kok-Van de Geest (43) zegt: „Vanaf haar vierde zat ze altijd naar andere mensen te kijken, wat ze doen en waarom, en toen ze moest kiezen heb ik haar gevraagd of ze die mensen wilde wassen, of met ze wilde praten.”

Margriet: „Ik wilde eigenlijk spw doen, sociaal-pedagogisch werk, maar die opleiding stopte. Dikke tranen, maar daarna wist ik al snel dat ik dit wilde doen. Ik heb op heel veel roc’s gekeken, op de laatste twee samen met mijn vader.”

Margriets zusje Evita (17) heeft op dezelfde school vwo-examen gedaan. Evita gaat landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning doen, aan de Wageningen Universiteit. In de derde wilde ze nog naar Delft, omdat ze architect wilde worden, maar op de voorlichtingsdagen bleek dat ze voor alle studies natuurkunde in haar pakket moest hebben. „Tot ons verdriet,” zegt haar vader, Tijmen Kok (45). „Ze heeft zich het schompes gewerkt, maar ze is geen bètameisje.”

Evita: „Een leraar zei dat ik er faalangst door kreeg. Toen ging er een dikke streep doorheen.”

Haar moeder: „Ik zei: er zijn zoveel plekjes waar je terecht kunt komen en wat denk je van tuinarchitectuur?”

    • Marieke van Twillert
    • Jannetje Koelewijn