Hoge Raad twijfelt aan Nederlands gokbeleid

De Hoge Raad keurt het Nederlandse gokbeleid niet zonder meer goed. Dat blijkt uit de uitspraak van het hoogste Nederlandse rechtscollege van vandaag, in een procedure van Ladbrokes tegen de Nederlandse gokmonopolist Lotto.

Voordat de Hoge Raad definitief oordeelt, legt die de zaak voor aan het Europese Hof van Justitie. Dat is gebruikelijk als er onduidelijkheid is over de toepassing van Europese rechtsregels.

Deze langlopende zaak is er een van het type dat in heel Europa speelt: internetgokbedrijven – in dit geval het Engelse Ladbrokes – willen in EU-lidstaten kansspelen aanbieden, terwijl die daarvoor een monopolist hebben aangewezen – in dit geval de Lotto.

De Europese regels voor vrij verkeer verbieden die staatsmonopolies, tenzij ze gerechtvaardigd worden door beleid dat is gericht op het terugdringen van gokactiviteiten. De vraag is nu of het Nederlandse beleid, met zijn veelheid aan advertenties en nieuwe activiteiten, daaraan voldoet. Het antwoord moet uit Luxemburg komen.