Hoe weten we dat Van der Vaart ruim 11 km aflegde?

Tijdens de EK-wedstrijden staan onder in beeld informatieblokjes met bijvoorbeeld de afstand die voetballers afleggen. ‘Hoe bereken je dat?’, vragen Frank van den Nieuwenhof uit Eindhoven en Mathieu Willems uit Utrecht.

In de promotiebrochure van de UEFA voor televisieomroepen wordt gesproken van ‘third level’-voetbalstatistiek, gebaseerd op hoogstaande rakettechnologie.

„Ze hebben waarschijnlijk wat leuks willen oplepelen”, relativeert Roel Schoondermark van Castrol, de EK-sponsor achter de zogenoemde Performance Index. Het systeem werkt noch met raketten, noch met sensors in de schoenen.

„In elk stadion staan zestien camera’s kruislings opgesteld”, legt Schoondermark uit. De filmbeelden overlappen en zo ontstaat een driedimensionaal overzicht van alle objecten in het veld. „De camera’s maken 25 foto’s per seconde die direct worden doorgestuurd naar drie laptops. Die maken dan weer een driehoeksmeting op basis van de afgelegde afstand en de tijd.”

Voorbeeld: een voetballer sprint razendsnel van de middenlijn naar de zestienmeterlijn. Met de tijd tussen de verschillende foto’s en de afstand die de speler heeft afgelegd, kan zijn snelheid worden berekend. Aan het eind van de wedstrijd worden alle gelopen afstanden per speler en per team bij elkaar opgeteld en ontstaat een totaalbeeld.

Wat voetbalstatistieken van de 3-0 overwinning op Italië van maandag:

Wat liep Oranje? 111,065 kilometer

Meest gelopen: Rafael van der Vaart met 11,335 kilometer

Minst gelopen: Ibrahim Afellay met 1,810 kilometer (keeper Edwin van der Sar liep toch nog 4,706 kilometer)

Topsnelheid: Dirk Kuijt (29,8 kilometer per uur)

Shari Kiljan

Bekijk de prestaties tijdens alle EK-wedstrijden via de Match Tracker op castrolindex.com

    • Shari Kiljan