Het mysterie Charlie Wilson

Charlie Wilson’s War

Regie: Mike Nichols € 23,99 ***

Zoveel politieke satires verschijnen er niet per filmjaar, zodat je er met eentje van oude rot Mike Nichols wel blij móet zijn. En ook al haalt-ie het niveau van de Clinton-film Primary Colors niet, toch is Charlie Wilson’s War amusant en waargebeurd genoeg om je te verbazen. De film is gebaseerd op de handel en wandel van een Amerikaanse senator die in de jaren tachtig, aangestuurd door miljonair Joanne Herring (gespeeld door Julia Roberts), de geheime kracht achter de bewapening van de Afghaanse mujahedeen in de oorlog tegen de Sovjet-Unie was. Op de dvd van de film is ook veel aandacht voor de échte Charlie Wilson (wat is die Tom Hanks goed gecast, zie je dan meteen). En het grappige is dat de fragmenten van interviews met hem het mysterie alleen maar vergroten. Heeft deze man er echt in zijn eentje voor gezorgd dat de Koude Oorlog ten einde kwam en Osama bin Laden reden kreeg tot wrok? Drinken en rokkenjagen waren de beste denkmantel, grijnst-ie. Voor het antwoord hoe dát mogelijk was, moeten we toch maar weer bij de film te rade gaan.

    • Dana Linssen