Het charisma van politici

Bob Roberts. Regie: Regie: Tim Robbins € Te koop via internet ****

Bob Roberts.

Regie: Regie: Tim Robbins € Te koop via internet ****

Hij is niet meer zo algemeen te koop, want hij is uit 1992 en het is ook weer geen klassieker à la It’s a Wonderful Life of Some Like It Hot. Dan moet u hem maar huren. Want dit is wel de tijd om Bob Roberts nog eens te bekijken, geregisseerd door Tim Robbins die er ook de titelrol in speelt. In tijden dat politici louter op charisma worden beoordeeld, is het goed te zien wat daar de mechanismen van zijn, en de gevolgen. Dat toont Robbins, in het echte leven een overtuigd aanhanger van de linkse kerk, op een slim uitvergrote manier.

Bob Roberts is een miljonair die zichzelf als folkmuzikant een eenvoudige vermomming heeft aangemeten. Zijn imago: ik ben rijk geworden én authentiek gebleven. Zijn motto: hebzucht is goed. Zijn hit: The Times They are a-Changin‘ Back. En daar gaat hij de politiek mee in. Hij huurt een machiavellistische strateeg in, de altijd briljante Alan Rickman, en samen gaan ze met een smerige, nietsontziende campagne hun tegenstander te lijf. Hun belangrijkste truc is een zogenaamde aanslag die Roberts zogenaamd invalide maakt en onaantastbaar populair.

Na de zogenaamde kogel tegen haar raam en haar zogenaamde gebrek aan beveiliging kruipt zomaar de gedachte op dat Rita Verdonk misschien wel heel goed naar Bob Roberts gekeken heeft.

    • Bas Blokker