Hdtv’s vergen een goedgevulde beurs en een flinke muur

Toch nog snel een nieuwe tv kopen voor de EK en de Olympische spelen? Deze schermen kwamen het best uit de tests in de vakbladen.

De Pioneer PDP-LX608D is volgens What Hifi? het beste tv-scherm.

Tijdschriften over techniek weten haarfijn wanneer het geld in de zak brandt om een nieuwe tv te kopen: tijdens een drukke sportzomer, en dan zeker een die in high definition-kwaliteit (hd) wordt uitgezonden door de NOS.

De kiosk puilt uit van de vakbladen die deze maand lcd-tv’s en plasmaschermen testen. Door vier van zulke massatests op een rij te zetten, ontstaat een aardig beeld van wat er te koop is op hdtv-gebied.

Het Duitse blad Video test zes schermen van 32 inch (80 centimeter) en geeft de meeste punten aan de Philips 32 PFL9603 D, een full hd-scherm dat in de winkel circa 1.600 euro kost. Een kanttekening bij Philips’ Sehr Gut-label: deze tv is wel wat duurder dan de andere deelnemers. Wie een goedkope instapper wil hebben, kan het beste een Sharp LC032 D 44 EBK van 800 euro kopen, aldus Video. Maar dit toestel ondersteunt geen volledige hd-resolutie (1080p) – en dat is tegenwoordig een must, vinden de vakbladen allemaal.

Een ander Duits blad, AudioVision, roept in zijn zomertest de Sony KDL-40×3500 tot winnaar uit, omdat er bij deze tv minder details verloren gaan dan bij de andere testdeelnemers. Dit scherm kost wel 2.850 euro.

Het Nederlands/Vlaamse blad FWD zet vijftien 42 inch schermen op een rij. De eerste prijs gaat naar de Samsung LE40A557P2F, een lcd-tv die vreemd genoeg maar 40 inch meet. De testers zijn echter onder de indruk van de „opmerkelijk goede beeldkwaliteit, excellente prestaties en een scherpe prijs”. De tv kost 1.299 euro. De tweede prijs gaat naar een plasma-tv, de Panasonic TH42PZ85E van 1.800 euro.

Het verschil tussen lcd (goedkoper) en plasma (dieper zwart, snellere reactietijd) is inmiddels klein, maar plasma is bij de grotere maten nog favoriet. Vandaar dat de Pioneer PDP-LX608D van 60 inch (anderhalve meter beelddiagonaal) de prijs voor het beste beeld in de wacht sleept. Althans, dat vindt het Engelse blad What Hifi?, dat de mastodonten onder de breedbeeldschermen testte. „Pioneers inzending is zonder twijfel een van de beste tv’s die ik ooit gezien heb”, aldus de lyrische Britse tester. Het enige nadeel is dat dit toestel van 5.300 Britse pond (6.700 euro) geen speakers heeft. Maar dat is te verhelpen door het scherm op de hifi-installatie aan te sluiten.

Over aansluitingen hoeft de consument zich geen zorgen te maken: de hdmi-kabel koppelt moderne bronnen zoals een Blu-rayspeler, een PlayStation 3 of een settopbox. Voor andere apparaten is een scart- of liever een componentingang nodig.

En hoe zit het met de hdtv-ontvangst? Dat kan via de kabel (Ziggo, UPC) en schotel (Canal Digitaal). Daarvoor is een aparte settopbox nodig, hoewel veel tv’s over een ingebouwde digitale tuner beschikken. FWD waarschuwt ervoor dat de ingebouwde digitale tuners lang niet altijd overweg kunnen met de Digitenne of digitale kabelsignalen zoals die in Nederland beschikbaar zijn. Loewe levert wel toestellen met een goedgekeurde DVB-S tuner, zodat er geen extra settopbox nodig is om satelliet te kijken. Maar voor kabelkijkers is nog maar erg weinig keuze in goedgekeurde settopboxen, constateert computerblad PCM in zijn hdtv-special.

    • Marc Hijink