Gebrul

Een oranje hoed. Oranje vlaggetjes. Oranje wc-papier. Elbert de Jong (84) is helemaal klaar voor de wedstrijd van vanavond tegen Frankrijk. De kleine, half-blinde man heeft zich pontificaal naast de receptie van verzorgingshuis De Schutse opgesteld. „Ik zit hier vierentwintig uur per dag”, bezweert hij. „Want ik laat de leeuw niet in z’n hempie staan.”

Ook veel van de andere bewoners van het Rotterdamse verzorgingshuis denken aan niets anders dan voetbal. „Normaal kijken de mensen hier wat stilletjes voor zich uit”, vertelt bejaardenhelper Monica Bothof (43). „Maar nu wordt er volop gediscussieerd. ‘Morgen wel kijken hè’, roepen ze als ik door de gangen loop. Ik zie veel saamhorigheid.”

De leiding van De Schutse heeft een bruin café voor voetballiefhebbers ingericht. Met ballonnen, flyers en een groot diascherm. Op de dagen dat Oranje speelt gaan er bitterballen rond en wordt er gratis drank geserveerd. „Vooral de bitterballen maken dat bewoners de lift naar beneden nemen”, grinnikt Bothof. „Tijdens de wedstrijd tegen Italië, maandag, waren het er zo’n vijfentwintig.”

Ton van Soest (83) was een van de feestgangers. Samen met voormalig Feyenoordspeler Herman Witholt (95) behoort hij tot de meest fervente voetballiefhebbers in het verzorgingshuis. „Oergezellig”, noemt de voormalig psychologiedocent de bijeenkomsten. „Ik houd van observeren. En ik vind het leuk om te zien hoe mensen op zo’n avond uit hun dak gaan. Een gebrúl, u heeft geen idee.”

Witholt is onder de indruk van het niveau dat Oranje tegen Italië etaleerde. Met name Edwin van der Sar springt er voor hem uit. „Die laat geen bal in het net vallen.” Op de vraag of er ook weddenschappen worden afgesloten in De Schutse, begint zijn dochter Ria hartelijk te lachen. „De gemiddelde leeftijd ligt boven de negentig. Dat is iets te veel gevraagd van de bewoners.”

Danielle Pinedo

    • Danielle Pinedo