Frankrijk

Men kan lang zoeken naar een rechte lijn in het werk van Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) : er is er geen. De belangrijke Oostenrijkse schilder, graficus en architect bootste veel liever de grillige en onverwachte vormen van de natuur na. Zijn decoratieve composities hebben veelal een spiraal of labyrinthvorm als grondelement, kleurig ingevuld met overwegend rood, groen, blauw en goud. Ze tonen invloed van de Jugendstil, met name van zijn landgenoot Gustav Klimt en van Paul Klee. Door de talrijke verwijzingen naar water constateert men de interesse voor de milieubescherming van de kunstenaar die uiteindelijk op een boot ging wonen.

Colmar

Men kan lang zoeken naar een rechte lijn in het werk van Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) : er is er geen. De belangrijke Oostenrijkse schilder, graficus en architect bootste veel liever de grillige en onverwachte vormen van de natuur na. Zijn decoratieve composities hebben veelal een spiraal of labyrinthvorm als grondelement, kleurig ingevuld met overwegend rood, groen, blauw en goud. Ze tonen invloed van de Jugendstil, met name van zijn landgenoot Gustav Klimt en van Paul Klee. Door de talrijke verwijzingen naar water constateert men de interesse voor de milieubescherming van de kunstenaar die uiteindelijk op een boot ging wonen.

T/m 5 okt Musée d’Unterlinden, Colmar, www.musee-unterlinden.com

Jouys en Josas

Onder een kas staan vijf kleine verstarde grijze silhouetten in een veld van rode klaprozen. De houdingen en accessoires getuigen van een toekomstig, actueel of afgelopen gevecht. Als je van dichtbij kijkt blijken de kleren van de kindersculpturen bedekt te zijn met duizenden bloemzaadjes. En mochten ze vallen en een zaadje verliezen, dan worden ze herboren als klaproos. Deze wonderlijke installatie van Isabelle Tournoud, met humor Le coin des mauvaises graines genaamd, is een van de tien land-art werken op de 5de Biennale des environnementales. Een expositie van hedendaagse kunst in en met de natuur temidden van het landschapachtige park van 120 hectaren van de ecole Tecomah. T/m 11 juli, parc paysager de l’ecole Tecomah, Jouy-en-Josas (78), ten zuid-westen van Parijs, www.tecomah.fr, gratis toegang.

En verder

Cabaret du Chat Noir t/m 18 jun in het Musée-d’Orsay te Parijs, www.musee-orsau.fr; June Events (dansuitvoeringen) t/m 20 juni Cartoucherie de Vincennes, l’Institut finlandais et Centre culturel irlandais, www.junevents.com Peter Doig t/m 30 sept in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris, 0033-153674000