Frank Sinatra in profetische politieke thriller

The Manchurian Candidate Regie: John Frankenheimer € 8,99 ****

The Manchurian Candidate

Regie: John Frankenheimer € 8,99 ****

De profetische politieke thriller The Manchurian Candidate laat zien dat de aanloop naar een presidentsverkiezing nog spannender kan zijn dan nu. Daar is wel wat voor nodig: een mysterieus Pavlov Instituut in Mantsjoerije, een gevaarlijk spelletje patience en een sardonische moeder. De explosieve, surrealistische film lag van 1964 tot 1988 op de plank, zogenaamd omdat rechthebbende Frank Sinatra het niet kies vond om hem na de moord op John F. Kennedy te vertonen. Het echte verhaal luidt dat Sinatra ruzie had met United Artists.

Spil van de film is een Korea-veteraan die gehersenspoeld is en alleen door de bonkige majoor Frank Sinatra kan worden tegengehouden. Shaw moet een communistische presidentskandidaat doden. De oorlogsretoriek is van alle tijden: ‘Kies je de kant van de vrijheid of van de vijand?’

De meeste indruk maakt de nachtmerrie aan het begin van de film. In een wonderlijk mooie camerabeweging schiet een militair onder hypnose een man neer tijdens een lezing over hortensia’s. Een beeld dat akelig echt lijkt.

    • Mariska Graveland