EU-geld voor promotie films

BRUSSEL, 13 JUNI. De Europese Unie heeft plannen aangekondigd om de Europese filmindustrie te ondersteunen met de aanmoediging van internationale co-producties en uitbreiding van de wereldwijde distributie van Europese films. Als de plannen worden goedgekeurd, komt er vanaf 2011 60 miljoen euro beschikbaar. Filmmakers uit Zuid Amerika, Canada, Azië en Rusland heben al belangstelling getoond voor het plan. Het gaat om een uitbreiding van de al bestaande steun voor Europese films om een tegenwicht te bieden tegen de dominantie van Hollywood in de Europese bioscopen. Daarvoor is per jaar al een bedrag beschikbaar van 100 miljoen euro. Maar samenwerking met Amerikaanse filmmakers en distributeurs wordt niet uitgesloten. Amerikaanse films hebben nu in de EU een marktaandeel van 60 procent, Europese films 28 procent.