Eerst ging ik feesten, daarna viel ik in een gat

Alexis (‘Lex’) van Liebergen (18) heeft vwo-examen gedaan op het St. Bonifatius College in Utrecht.

Alexis (‘Lex’) van Liebergen (18) is geslaagd voor het vwo op het St. Bonifatius College in Utrecht. Ze weet al wat ze gaat doen: Hogere Hotelschool in Amsterdam. Ze is al aangenomen. Haar stiefbroer, Jos Goossens (21) deed drie jaar geleden vwo-examen op De Werkplaats in Bilthoven en hij wist helemaal niet wat hij zou gaan doen. Eerst ging hij maar eens flink feesten.

„Typisch iets voor jongens”, zegt Lex. Jos: „Daarna viel ik in een zwart gat.” Lex: „Jouw vader maakte zich er erg druk om.” Jos: „Die zei dat ik moest zoeken op internet, wat ik wilde gaan studeren. Maar ik sliep uit en ik voetbalde.”

Het werd communicatiewetenschappen. Na twee maanden hield hij ermee op. Lou van Liebergen, Lex’ broer en Jos’ stiefbroer, ging dat jaar geschiedenis studeren. Hij hield er ook mee op. Lex’ vriend in die tijd begon niet eens aan een studie.

Toch begrijpt Lex het best, die besluiteloosheid. Ze ging met haar moeder, Anna Groot (51), naar een studiekeuzebeurs. Ze werd er tureluurs van. Ze deed ook een test op internet. Haar moeder – tekstschrijfster – hielp haar. „Zij streepte vrijetijdsmanagement en communicatie aan. Maar mijn vader zei: rechten.”

Jos doet nu hbo-bedrijfscommunicatie. Lou meldde zich bij het Korps Nationale Reserve van de Landmacht, waar hij volgens zijn moeder enorm opknapte. Nu doet hij ook bedrijfscommunicatie.

    • Marieke van Twillert
    • Jannetje Koelewijn