Duitsland weet zich geen raad met jagende Kroaten

Darijo Srna verrast de Duitse verdediger Marcell Jansen en scoort het eerste doelpunt voor Kroatië. Doelman Jens Lehmann heeft geen schijn van kans. Foto AP Croatia's Darijo Srna, center scores the opening goal past Germany's Marcell Jansen, left, and goalkeeper Jens Lehmann during the group B match between Croatia and Germany in Klagenfurt, Austria, Thursday, June 12, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Jon Super) Associated Press

Kroatië 2 Duitsland 1

Ruststand 1-0. 23. Srna 1-0, 62. Olic 2-0, 79. Podolski 2-1. Scheidsrechter: De Bleeckere (Bel). Toeschouwers: 30.000.

Slaven Bilic kreeg als verdediger in dienst van Everton een decennium geleden drie rode en zeven gele kaarten in één seizoen. Met de Kroatische nationale ploeg speelde hij de zomer daarna het wereldkampioenschap in Frankrijk, waarbij in een bikkelharde kwartfinale Duitsland werd verslagen. „Ik speelde als een soldaat”, zei de huidige bondscoach van Kroatië en dat gold niet alleen voor zijn klinische, soms meedogenloze spel. „Ik speelde voor de erkenning van ons land.”

De nieuwe lichting Kroatische internationals toonde gisteravond in Klagenfurt dezelfde geestdrift tegen de nationale ploeg van Duitsland, het land dat zich in 1992 zo sterk had gemaakt voor erkenning van Kroatië. De ploeg van Bilic won met 2-1 en plaatste zich voor de kwartfinales van het EK – een hoogtepunt voor de spelers van die generatie. Kroatië is intussen kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en voetbal is er weer meer een spelletje dan politiek, zei Bilic al eens.

Toch speelt de nationale ploeg met het rood-witgeblokte shirt nog steeds met een ongeëvenaard nationaliteitsgevoel. Kroatië koppelt de hartstocht aan artistiek positiespel en voetbalt vanuit een aanvallende gedachte. De tactiek is ontworpen door de voormalige sobere mandekker Bilic, met 39 jaar de jongste bondscoach bij het EK.

In Klagenfurt toonde Bilic zijn vermogen de zwaktes van de tegenstander te gebruiken. De Kroaten tastten die Mannschaft de eerste tien minuten even af, om de ploeg van bondscoach Joachim Löw daarna hun wil op te leggen. Op het middenveld en de Duitse speelhelft leek bij vlagen wel een drijfjacht op de bal aan de gang. Het zou Kroatië vier gele kaarten opleveren, maar ook een tegenstander die zich geen raad wist met zo veel beweging op het veld.

Vooral voor de Duitse verdediger Marcell Jansen was het een pijnlijke avond. Drie keer riep Löw hem bij zich na een dekkingsfout, na bijna een half uur ging het mis. SC Heerenveen-speler Danijel Pranjic zette voor en Jansen kwam te laat om Darijo Srna van scoren af te houden: 1-0.

Even leek Duitsland aan te dringen en moest de Kroatische doelman Stipe Pletikosa optreden bij een vrije trap van aanvoerder Michael Ballack en kopballen van Mario Gómez en Christoph Metzelder. Daarna was het opnieuw Kroatië dat de wedstrijd domineerde. Bilic kon in de rust zijn spits Niko Kranjcar, die twee keer alleen voor doelman Jens Lehmann kwam, verwijten dat hij de score niet had vergroot.

Löw greep in de tweede helft in door Jansen uit de ploeg te halen en de snelle buitenspeler David Odonkor in te brengen. De wissel pakte verkeerd uit, omdat de Duitsers geen grip kregen op de van positie wisselende Kroaten. Vooral het gevecht dat Ballack met zichzelf en tegenstander Luka Modric voerde, was fascinerend. De Duitse aanvoerder werd aan alle kanten ondersteund door zijn adjudant Torsten Frings, maar hij kwam niet in zijn spel.

De genadeklap voor Duitsland kwam ruim een kwartier na rust door een fout van Lehmann. De Duitse doelman werd verrast toen de bal uit een voorzet van Ivan Rakitic op de paal belandde, waarna Ivica Olic scoorde: 2-0.

Het doelpunt van Podolski, die een afgeslagen bal tien minuten voor tijd hard in het doel schoot, deed afbreuk aan de verhoudingen op het veld. Tekenend waren wel de gele kaart voor Ballack en de rode kaart voor invaller Bastian Schweinsteiger [die vanochtend op de website van de Duitse bond zijn excuses aanbood], na overtredingen die uit pure frustratie voortkwamen. „We hebben de Duitsers met hun eigen middelen verslagen”, zei Bilic. „Vandaag hadden wij het grootste hart.”

    • Michiel Dekker