Duitsland

Duitsland Berlijn Eerst was het een onderkomen voor de nazi’s. Daarna gebruikte de DDR de bunker als opslagplaats voor fruit. Na de Wende was er een technoclub gevestigd en nu heeft de ondernemer Christian Boros (43) er zijn privé-museum, waar nieuwsgierigen welkom zijn. De kolossale bunker ligt in het hart van Berlijn en in de gevel zitten nog kogelgaten. Binnen heeft de architect Jens Casper labyrint-achtige ruimtes gecreëerd. 57 Kunstenaars hebben er hun eigen werk geïnstalleerd.

Berlijn

Eerst was het een onderkomen voor de nazi’s. Daarna gebruikte de DDR de bunker als opslagplaats voor fruit. Na de Wende was er een technoclub gevestigd en nu heeft de ondernemer Christian Boros (43) er zijn privé-museum, waar nieuwsgierigen welkom zijn. De kolossale bunker ligt in het hart van Berlijn en in de gevel zitten nog kogelgaten. Binnen heeft de architect Jens Casper labyrint-achtige ruimtes gecreëerd. 57 Kunstenaars hebben er hun eigen werk geïnstalleerd. Room for All Colours van Olafur Eliasson verandert subtiel van kleur en sfeer. Boros zelf woont in een glazen huis op het dak en op zaterdagen geeft hij bevlogen rondleidingen. Adres: Sammlung Boros Bunker, Reinhardtstr. 20,Berlijn-Mitte. Inl: www.sammlung-boros.de.

München

De loges stralen in prachtig goud en kroonluchters verspreiden een kristallen licht. Het Cuvilliés-theater gaat weer open. Tientallen ambachtslieden en restaurateurs hebben het rococo-pareltje in München van het vuil van de tijd ontdaan. Het hof

theater werd in 1755 gebouwd en Mozarts opera Idomeneo beleefde hier in 1781 zijn wereldpremière. Nu steekt theatermaker Dieter Dorn die opera in een nieuw jasje en hij weeft er een eigentijdse wereldpremière doorheen: Roland Schimmelpfennings drama Idomeneus. Als eerbetoon spelen de acteurs in de zaal, terwijl het publiek op het toneel zit. Officiële heropening op 14 juni, première 'voor het volk' vier dagen later. Residenzstr.1 in München. Inl 0049-89296836 en www.residenz-muenchen.de.

En verder:

Perspectives, Duits-Frans muziek-, theater- en dansfestival t/m 21 juni in Saarbrücken: Inl www.festival-perspectives.de. Bach und seine Söhne, Bach-festival met solisten van het briljante Thomanerkoor t/m 22 juni in Leipzig. Inl www.bach-leipzig.de