De fluwelen voeten van Sneijder

Oranje vervolgt vanavond het EK tegen opnieuw een zware opponent: Frankrijk. De vrije trappen van Wesley Sneijder kunnen van pas komen tegen de atletische Franse verdedigers.

Sneijder scoort uit een vrije trap tegen Wales. Foto OrangePictures 01-06-2008: Voetbal: Nederland-Wales: Rotterdam Wesley Sneijder scoort de 2-0 met een prachtige vrije trap Foto: Bart Bel/Orange-Pictures Orange Pictures

De op doel gerichte vrije trap wordt in het moderne voetbal een steeds belangrijker wapen. De atletische verdedigers maken het aanvallers immers alsmaar moeilijker op een conventionele wijze te scoren. Vandaar dat de fluwelen voeten van Wesley Sneijder van grote waarde zijn. Hij kan een vrije trap snelheid en effect tegelijk geven waardoor de doelman vrijwel altijd kansloos is als de bal de goede richting heeft.

De spelmaker van Oranje oefende voor het eerst op traptechniek in de D-pupillen bij Ajax. Jan Olde Riekerink, tegenwoordig hoofd opleidingen van de Amsterdamse club, was zijn leermeester. „Hij wijdde complete trainingen aan het trappen van de bal. Het was altijd maar traptechniek en traptechniek”, herinnert Sneijder zich. „Je moest passen met de binnenkant, ‘openen’ of de wreeftrap oefenen.” En zo ontwikkelde Sneijder tevens zijn ‘tweebenigheid’. „Je moet op de Ajax-school ook je mindere been trainen. Ik ben voor mijn gevoel rechts, maar kan ook goed met mijn andere voet trappen.”

Pierre van Hooijdonk, voormalig vrije trappenspecialist van onder andere Feyenoord, Fenerbahçe en NAC, beaamt dat. „Wesley kan met links ook een bal stiften (met een boogje over bijvoorbeeld de keeper mikken, red.). Dan moet je heel veel gevoel in die voet hebben. Deze veelzijdigheid maakt hem een unieke voetballer.” Volgens de oud-prof, die in Zwitserland het EK volgt voor de Turkse televisie, is het nemen van vrije trappen niet aan te leren. „Je moet er aanleg voor hebben. Dan kan je het perfectioneren. Als je op een 7 zit, kun je er een 9 van maken.”

Volgens Sneijder is het ontwikkelen van een vrije trap een kwestie van heel veel oefenen. De middenvelder van Real Madrid schiet na elke training nog een bal of tien op doel. Zijn voormalige trainer Ronald Koeman, zelf vroeger natuurlijk ook een specialist, gaf hem een paar belangrijke tips. Als de bal over de muur moet, dient hij altijd tussen de tweede en derde speler gericht te worden. Sneijder: „Dan gaat de bal meestal vlak langs de paal in de hoek. Elke keeper stelt de muur op dezelfde manier op.” Van Hooijdonk kan zich daarin niet helemaal vinden. „De muur staat ook wel eens te veel richting zijlijn. Hier op het EK valt me op dat de volgorde van de spelers vaak niet goed is. Bij Nederland-Italië zag ik de lange Luca Toni in het midden staan. Dat is natuurlijk niet goed.”

Van Hooijdonk had geen leermeester. „Wel heb ik veel afgekeken van andere specialisten. Zoals van de Braziliaan Zico op het WK van 1982 en Michel Platini op het EK van 1984. En natuurlijk twee jaar later Maradona op het WK in 1986.”

Er is volgens Van Hooijdonk, die nog steeds op amateurniveau voetbalt, een wezenlijk verschil tussen zijn traptechniek en die van Sneijder. „Ik heb schoenmaat 46 en kan alleen met de binnenkant van de wreef trappen. Wesley heeft van die kleine pootjes. Hij kan recht achter de bal gaan staan en met zijn wreef een zwabberbal trappen. Vanaf zestien, zeventien meter van het doel schoot ik volledig met binnenkant voet. Vanaf 25 meter voor 70 procent en vanaf dertig meter met binnenkant wreef. Ik speelde met een bijna aerodynamische schoen van Adidas die heel strak om mijn voet zat om zoveel mogelijk gevoel voor de bal te hebben.”

Sneijder schiet tot maximaal 25 meter van het doel met effect. Als de bal verder ligt, probeert hij hem zo hard mogelijk te raken. De schoenen van Nike, die hij op dit EK draagt, zijn eigenlijk wat minder geschikt voor het nemen van vrije trappen. „Op het vorige model zat ook aan de binnenkant een rand om effect aan de bal te geven. Bovendien zijn de neuzen nu wat hoger zodat de voet minder makkelijk onder bal komt. Tsja, je hebt te maken met sponsorbelangen.”

De Adidasbal van het EK, daarentegen, is weer in het voordeel van Sneijder. „Dat is een prima zwabberbal bij vrije trappen. Zeker niet gemaakt voor keepers.”

Tegen Italië zag Van Hooijdonk zijn ‘opvolger’ tevergeefs een bal onder de opspringende verdedigers doorschieten. Maar toen hij op bezoek was bij een competitiewedstrijd van Real Madrid tegen Levante ging de bal er wél onberispelijk in. Van Hooijdonk stuurde Sneijder een sms’je met de mededeling: ‘mooie vrije trap’. Hij kreeg als antwoord: ‘Heb ik van jou geleerd’. Van Hooijdonk: „Die eer wil ik mezelf niet toeëigenen. Al hebben we er bij Oranje samen vaak op getraind.”

    • Erik Oudshoorn