Dag van Rusland

dubbele_egel.gifGisteren was het in Rusland wederom een nationale feestdag, de Dag van Rusland. Sinds 2002 wordt die dag onder zijn huidige naam gevierd. Daarvoor heette hij de Dag van de Verklaring van de Soevereiniteit van de Russische Federatie en voor 1994 Onafhankelijkheidsdag.

Die Onafhankelijkheidsdag werd in 1991 in het leven geroepen naar aanleiding van de een jaar eerder door het Congres van Volksafgevaardigden van de Russische Socialistische Sovjetrepubliek aangenomen verklaring waarin Rusland zich onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie.

Een opinieonderzoeksbureau, Basjkirova en partners, heeft ter gelegenheid van deze feestdag een onderzoek naar de burgertrots gedaan. Driekwart van de ondervraagde Russen bleek er trots op te zijn Russisch staatsburger te zijn (27 procent was zeer trots, 49,8 trots). Slechts 15,2 procent bleek ‘niet erg trots’ op zijn staatsburgerschap en 3,4 procent was ‘helemaal niet trots’ op die status.

Acht à tien jaar geleden bleek uit vergelijkbare onderzoeken precies het tegenovergestelde: slechts een paar procent van de ondervraagden was er toen trots op Rus te zijn. Dat geluksgevoel werd gisteren natuurlijk uitbundig gevierd. Overal in Moskou werden speciale concerten gegeven en sportwedstrijden georganiseerd. Ook traden er her en der popgroepen op. 

Maar het officiële hoogtepunt was toch de toekenning van een staatsprijs aan Poetins grote vriend Jacques Chirac, de conservatieve Franse oud- president. Hij werd geëerd voor zijn inzet voor de mensenrechten. Nu oud-bondskanselier Schröeder en de Italiaanse magnaat-politicus Berlusconi nog, Poetins andere grote westerse vrienden.

Als zo’n dag aan het eind van de week valt, is dat altijd voordelig. In ruil voor een dag extra werken, op de voorafgaande zaterdag, krijg je ook de vrijdag vrij. Moskovieten die een datsja hebben trekken er dan ook onmiddellijk op uit. De frisse lucht lonkt. 

Het voordeel voor de achterblijvers is dat de Moskouse straten uitgestorven zijn. dankzij die stilte is Moskou ineens heel anders. Het is dan ook nog leuker om door al die mooie buurtjes in het centrum te dolen.

In een internationaal onderzoek naar aantrekkelijke toeristensteden kwam Moskou er in mei erg slecht vanaf. Na Londen en Parijs stond het op de derde plaats van te mijden hoofdsteden. Met dat onderzoek ben ik het niet eens. Moskou is een oase voor de toerist die van urenlang rondstruinen houdt. Er is veel te zien, restaurants zijn voor een westerling goedkoop en de bediening is er bijna altijd aardig en voorkomend.

Leve Moskou op een feestweekend dus.

    • Michel Krielaars