Brommende blazers en vurig gesmacht

Eli ‘Paperboy ’ Reed & The True Loves: Roll With You ****

cd pop

Eli ‘Paperboy ’ Reed & The True Loves: Roll With You ****

De 24-jarige Eli ‘Paperboy’ Reed, uit Massachusetts, Amerika, leerde zichzelf piano, harmonica en gitaar spelen en vertrok op zijn achttiende naar het diepe zuiden om soul, blues en r&b te bestuderen. Dat heeft Reed zo grondig gedaan dat zijn eigen liedjes nu in klank, zang en compositie nauwelijks van de grote voorbeelden te onderscheiden zijn.

Roll With You is Reeds tweede cd, na de vingeroefening Eli Reed Sings Walkin’ And Talkin’ (For My Baby) met uitsluitend covers.

In zijn eigen nummers is hij nu vurig als Wilson Pickett en soepel als Otis Redding. Zijn composities klinken als verloren gewaande songs uit de Stax-stal. Ze zitten vol gesmacht, ‘sock it to me’ en instemmend brommende blazers.

Liedjes als I’ll Roll With You en Stake Your Claim hebben een lome onderstroom van zuidelijk temperament, waarin de orgels langzaam opstuwen en de zangeressen sardonische koortjes leveren.

Al klinkt zijn stijl nostalgisch, in de heldere klank en de directe sound onderscheidt de jonge Reed zich van muziek uit het verleden.

Eli ‘Paperboy’ Reed treedt 16 juli op in Paradiso, Amsterdam
    • Hester Carvalho