Bod InBev onweerstaanbaar

Het ongevraagde bod van InBev van 47 miljard dollar (31 miljard euro) op Anheuser-Busch zet de makers van het biermerk Budweiser voor het blok. De aandelen van de Amerikaanse brouwer zijn nog nooit verhandeld op het hoge niveau van 65 dollar per aandeel dat de concurrent heeft geboden. En het familiebedrijf – August Busch IV is uitvoerend directeur – heeft niet laten zien dat het in staat is op eigen kracht op dat niveau uit te komen.

Het afwijzen van de Belgisch-Braziliaanse vrijer zal niet makkelijk zijn. Anheuser-Busch heeft slechts één verdedigingstactiek tot zijn beschikking: het kopen van de helft van Grupo Modelo die het concern nog niet in handen heeft. Dat zou de prijs die InBev moet betalen met misschien wel 15 miljard dollar omhoog brengen, aldus Credit Suisse, en dat zou wel eens te veel van het goede kunnen zijn.

Maar het bestuur van Anheuser-Busch zou in dat geval aan zijn aandeelhouders moeten bewijzen dat dit een betere stap is dan het aanvaarden van het volledig uit contanten bestaande bod van InBev, dat ruwweg 25 procent hoger is dan de koers van Anheuser van vóór de belangstelling. Dat zou lastig kunnen zijn: behalve een eenmalige stijging dit jaar, verwachten analisten dat de winstgroei van het bedrijf volgend jaar zal terugkeren naar een eencijferig niveau.

Dat betekent niet dat de Amerikaanse brouwer niet kan onderhandelen. InBev biedt weliswaar een premie, maar die is geenszins royaal: de Belgen gaan ervan uit dat ze 1,4 miljard dollar op de kosten kunnen besparen, hetgeen belast en gekapitaliseerd een waarde van zo’n 8,4 miljard dollar vertegenwoordigt. Dat bedrag dekt de premie vrijwel geheel. Hoewel de commissarissen van Anheuser het riskant zouden kunnen vinden om InBev af te weren, zijn ze misschien wel in staat er nog iets meer uit te persen.

Antony Currie

    • Antony Currie