Best bekeken Franse nieuwslezer moet weg

Patrick Poivre d’Arvor (60) is de langszittende én best bekeken nieuwslezer van Europa. Foto AFP (ARCHIVES) - Photo prise le 25 octobre 2007 à Paris du journaliste et présentateur de télévision Patrick Poivre d'Arvor lors de l'enregistrement de l'émission de la chaîne TF1 "Vol de Nuit". La journaliste Laurence Ferrari a annoncé le 08 juin 2008 son départ surprise de Canal +, pour, selon la radio RTL, prendre à la rentrée la succession de Patrick Poivre d'Arvor au JT de 20H00 de TF1, une information que la chaîne privée refusait de commenter ce jour. AFP PHOTO STEPHANE DE SAKUTIN AFP

Hij gaat, eindelijk. Hij móet weg. En dat is nieuws. Want Patrick Poivre d’Arvor (60) is de langszittende én best bekeken nieuwslezer van Europa. Gemiddeld acht miljoen kijkers, elke doordeweekse avond. 28 jaar heeft PPDA, zoals heel Frankrijk hem kent, onafgebroken het achtuurjournaal gepresenteerd. In 1980 begon hij bij de Franse publieke zender (toen La Deux geheten) en sinds 1987 bij de privézender TF1.

Daarnaast leidde hij als nationaal icoon jarenlang een glansrijk schaduwbestaan als hoofdrolspeler in het satirische poppenprogramma Les Guignols de l’Info.

Deze week is Poivre d’Arvor door de directie van TF1 de wacht aangezegd. „Op grove wijze”, zoals hij zelf gisteravond in een persbericht bekend maakte. Hij las het bericht maandag, zoals heel Frankrijk, in de krant. In september wordt hij vervangen door de jonge Laurence Ferrari, nu presentatrice bij Canal+.

Pas die middag werd het nieuws hem, bij een lunch op een dienblad uit de bedrijfskantine, „schoorvoetend bevestigd”, aldus Poivre d’Arvor, en „zonder duidelijke opgaaf van redenen”. Hij had, schrijft hij onderkoeld, „een beetje meer elegantie” verwacht.

Nog steeds heeft TF1 zijn vertrek niet publiek aangekondigd. PPDA las de hele week door elke avond het nieuws zoals altijd: uitgestreken, professioneel, en toch ook weer zo dat zijn eigen persoonlijkheid steeds opflakkert. Dat is zijn stijl. Zijn school. Als zijn collega Philip Freriks werd geprezen om de Franse kleur van zijn wat theatrale, licht beschouwelijke presentatie, werd met ‘Frans’ bedoeld: PPDA. Net als Freriks is Poivre d’Arvor ook auteur, vooral van romans. Hij heeft nog altijd een boekenprogramma op tv, Vol de Nuit.

Behalve geliefd is PPDA ook omstreden. Hij is veroordeeld, in een corruptie-affaire, en om de mishandeling van een fotograaf. Die had hem eens betrapt op een Grieks eiland met zijn collega-nieuwslezer Claire Chazal. In 2005 gaf PPDA toe met haar een buitenechtelijke zoon hebben.

De betrekkingen van Poivre d’Arvor met politici waren soms beladen. President Sarkozy zou het bijzonder dwars zitten dat Poivre d’Arvor hem vergeleek met „een klein jongetje dat bij de groten mag rondkijken”. Sarkozy’s partijgenoten wijzen nu verontwaardigd de suggestie af dat de president de hand zou hebben in het vertrek van PPDA. Maar TF1 is bezig met een reorganisatie waarbij volgens critici op alle sleutelposten Sarkozy-gezinden worden benoemd.

    • René Moerland