Belgische brouwer InBev biedt 30 mldop Anheuser-Busch

Rotterdam. Het Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev, bekend van merken als Stella Artois, Jupiler en Dommelsch, wil voor 46 miljard dollar (30 miljard euro) de Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch (Budweiser) overnemen. Het bod komt ongevraagd en Anheuser-Busch heeft er nog niet formeel op gereageerd. Als de Amerikanen het bod accepteren, ontstaat het grootste bierconcern ter wereld, met een wereldwijd marktaandeel van circa 25 procent. Het Nederlandse Heineken profiteerde gisteren op de beurs van het bod, door de aandacht voor de biersector. De koers steeg met 2 procent. Anheuser-Busch is een familiebedrijf dat in de Verenigde Staten de helft van de biermarkt in handen heeft, met als belangrijkste icoon het merk Budweiser. Gemeten naar omzet staat deze brouwer nu vierde op de wereldranglijst, achter SABMiller (Zuid-Afrika), InBev en Heineken.