België

België Brussel De Belgische beeldend kunstenaar Johan Muyle (1956) maakt ‘klonen’ van zichzelf (afgegoten zelfportretten), interactieve robots, aangeklede skeletten, bewegende stoelen en ‘sculpturale muuranimaties’ op videoschermen. Zijn ‘beelden’ zijn vaak assemblages van de meest uiteenlopende materialen die her en der bijeen zijn gescharreld.

Brussel

De Belgische beeldend kunstenaar Johan Muyle (1956) maakt ‘klonen’ van zichzelf (afgegoten zelfportretten), interactieve robots, aangeklede skeletten, bewegende stoelen en ‘sculpturale muuranimaties’ op videoschermen. Zijn ‘beelden’ zijn vaak assemblages van de meest uiteenlopende materialen die her en der bijeen zijn gescharreld. Twintig van Muyles meest recente en niet eerder tentoongestelde werken vormen in het bijzonder actieve Brusselse Bozar (Paleis voor Schone Kunsten) de expositie Sioux in Paradise. Maquettes en tekeningen geven verder een overzicht van het œuvre van Muyle.

Sioux in Paradise: Johan Muyle, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat, Brussel, t/m 21 sept di t/m zo 10-18u (vr tot 22u). Inl 0032 25078200 & www.bozar.be

Namen

Napoleon, genie en despoot is de titel van een geestige tentoonstelling met – vooral – contemporaine karikaturen van Napoleon Bonaparte. De expositie in het Félicien Ropsmuseum in Namen volgt de opkomst en ondergang van de kleine Corsicaan chronologisch.

Dat juist de Britten uitblonken in botte maar ook erg grappige debunking zal geen verwondering wekken. De spotprenten van even bekende als vileine Engelse tekenaars als Thomas Rowlandson en James Gillray laten Napoleons beroemdheid des te sterker uitkomen. Het museum laat daarnaast zien hoe de Franse keizer werd verafgood en op doek hagiografisch vereeuwigd.

Napoleon, genie en despoot, Félicien Ropsmuseum, Rue Fumal 12, Namen, t/m 24 aug di t/m zo 10-18u. Inl 0032 81220110 en www.ciger.be/rops/

En verder

Bridge. Een installatie van Michael Cross, t/m 17 aug., Z33, Hasselt; Eendracht maakt smurf, t/m 16 nov., Stripmuseum, Brussel 0032 22191980, www.stripmuseum.be; Jean Rustin, t/m 7 sept., Museum Dr. Guilain, Gent 0032 92163595, www.museumdrguislain.be