Atag komt in Sloveense handen

De Nederlandse fabrikant van keukenapparatuur Atag wordt overgenomen door de Sloveense branchegenoot Gorenje. Het Sloveense bedrijf betaalt 130 miljoen euro voor Atag.

Met de overname wil Gorenje marktaandeel verwerven in de Benelux. Atag behaalde daar vorig jaar 90 procent van zijn omzet. Het Nederlandse bedrijf verkoopt apparatuur onder de merknamen Atag, Etna en Pelgrim.

Gorenje is een van de grootste producenten van keukenapparatuur en elektronica in Oost-Europa. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 1,3 miljard euro. Gorenje heeft 11.600 medewerkers en is actief in 70 landen. Het is de grootste overname ooit van het Sloveense bedrijf.

Atag, gevestigd in Duiven, behaalde vorig jaar een nettowinst van 11 miljoen euro. De omzet bedroeg ruim 150 miljoen euro. Het bedrijf heeft 350 medewerkers. De nieuwe eigenaar heeft geen plannen om medewerkers te ontslaan.

Eigenaar van Atag is Philip Sluiter. Hij krijgt de overnamesom uitbetaald in aandelen Gorenje, die hij de komende vier jaar niet mag verkopen. Hij blijft de leiding houden over Atag Europe. Tevens krijgt hij een plek in de raad van bestuur van Gorenje.

De producten van Atag zullen door Gorenje verkocht blijven worden onder dezelfde merknamen. De Sloveense onderneming laat in een verklaring weten zeer blij te zijn dat ze dit „prestigieuze merk” heeft kunnen overnemen.

Atag Europe ontstond in 2000, toen Atag in financiële problemen was gekomen. Het bedrijf verkocht de keukendivisies aan het bedrijf Etna en ging zelf verder met de productie van verwarmingsinstallaties. Dat bedrijf Atag Verwarming bestaat nog steeds.

Gorenje werd in de jaren vijftig opgericht als staatsbedrijf, toen Slovenië nog in het communistische Joegoslavië lag. Om overname door buitenlandse partijen te voorkomen, heeft de Sloveense overheid tot op de dag van vandaag een substantieel belang in de onderneming.