Arts: doorbraak door Joesjtsjenko

Hij is er een beetje zuur van gaan kijken. Van al dat gezeur of hij nou wel of niet is vergiftigd door politieke rivalen. Het welles-nietes is al jaren een smet op het imago van de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko.

Om de kritiek van zijn tegenstanders (die claimen dat Joesjtsjenko de vergiftiging veinsde om de verkiezingen in 2004 te winnen) voorgoed te smoren, werd in het Academisch ziekenhuis van Genève het dossier van de president opnieuw onderzocht. Conclusie van de invloedrijke professor Jean-Hilaire Saurat die tevens de dermatologische kliniek leidt: Joesjtsjenko, wiens aangezicht door het incident danig was verminkt, was „zonder twijfel” vergiftigd. „Op geen enkele manier had hij zelf zoveel gif in kunnen nemen.”

De Oranje-revolutionair heeft nog een reden om verheugd te zijn. Het vergiftigingschandaal heeft tot een medische doorbraak geleid in de behandeling van dioxinevergiftigingen, aldus Saurat. De wonden in het gezicht van president Joesjtsjenko werden verondersteld veroorzaakt te zijn door het gif, maar blijken in werkelijkheid door het lichaam aangemaakte leverblaasjes te zijn. Die absorberen het gif en maken het onschadelijk.

Saurat, die werd bijgestaan in zijn onderzoek door de persoonlijke arts van Joesjtsjenko, Rostislav Valichnovski, noemde de ontdekking „van onschatbare waarde”. Zij zou zorgen voor een revolutie in vergiftigingsbehandelingen in de 21ste eeuw.