5 kijken

Moderne ruïne. Foto Shaun O'Boyle O'Boyle, Shaun

Moderne ruines

www.oboylephoto.com/ruins/

Desolaat. Prachtig woord dat meteen een wereld aan associaties en gevoelens oproept. Het is ook hét bijvoeglijke naamwoord voor alle foto’s op Modern Ruins. Shaun O’Boyle fotografeert de herinnering aan een locatie, de geschiedenis van een object. Zelf schrijft hij op zijn site dat hij geïnteresseerd is in de menselijke cultuur, wat we doen, waar we waren en wat we nagelaten hebben. „Herinneringen staan gegraveerd op onverwachte plaatsen, op de muren en in de weggeworpen spullen; verstilde ruimtes en verstofte meubels roepen beelden van verloren momenten en eerdere ervaringen op.” Voor Boyle zijn moderne ruïnes levende musea die het verleden in een ruwe, ongepolijste vorm bewaren. Met zijn camera bezoekt hij verlaten molens, oude fabrieken, een failliete bowlingbaan, een afgedankt psychiatrisch ziekenhuis. De meeste foto’s zijn in zwart-wit, maar een verlaten scheepsdok bijvoorbeeld fotografeerde hij in kleur. Boyle maakte al verschillende boeken in eigen beheer die via de site zijn te bestellen, net als prints van zijn werk. Voor 140 dollar heb je de afdruk van de maand. (CJ)