Wat je nodig hebt is een Militant Lied

Dit stukje is speciaal gericht op mensen in acute liefdesnood. Je hebt bijvoorbeeld al zeven jaar een relatie met iemand die Christel heet, en je hebt het gehad met Christel. Ze heeft al tijden een affaire met de medewerker buitendienst, en dat heeft ze je zonder enige wroeging verteld. Ze houdt ook niet van liefdevolle sms’jes heen en weer sturen, terwijl jij dat een intrinsiek onderdeel van een relatie vindt. Of ze wil na al die tijd nog steeds geen kind. Of ze wil heel vaak ‘even ruimte’.

Maar je komt niet van haar af.

Geloof me, dat is niet raar. Ik heb zelf jaren vastgezeten in een relatie die geen enkel nut diende en geen plezier bracht, dus ik weet hoe het is. Je vrienden zeggen: ‘Stop ermee!’, maar dat lukt niet. Je bent verslaafd aan Christel en al haar nare eigenschappen, want je maakt jezelf wijs dat ze daardoor ‘boeiend’ is. Of je bent bang om alleen te zijn. Of je bent bang dat Christel toch ineens de leukste vrouw op aard blijkt.

Wat je nodig hebt is een Militant Lied dat je uit je lijdzame toestand trekt en je ertoe brengt om het eindelijk uit te maken. Ik probeerde het indertijd door te luisteren naar You Had Me van Joss Stone, maar dat hielp niet, want ik vond Joss Stone eigenlijk heel irritant.

Maar nu hoorde ik een lied waarvan ik zou willen dat iedereen in acute liefdesnood het zou beluisteren. Het lied is van The Raconteurs en heet Many Shades of Black. Het is vrij snoeihard, met veel gitaren, waar ik over het algemeen niet zo van hou, maar in dit verband wel. The Raconteurs bestaat onder anderen uit Jack White van The White Stripes, die ik erg muzikaal vind. Het lied klinkt als een liefdesbaby van een Aerosmith-lied (qua meezinggehalte en instantklassieker) en een Amy Winehouse-lied (qua soul en het herhaaldelijk gebruik van het woord black).

Even het meegilrefrein: Everybody sees, and everyone agrees, that you and I are wrong, and it’s been that way too long. So take it as it comes, and be thankful when it’s done. There’s so many ways to act, and there’s many shades of black.

Als het niet waar is.

Ach, download het (niet naar krottige YouTube-versies luisteren!), en bedank me later, als je gelukkig bent met een nieuwe Christel.

Beluister het nummer van The Raconteurs via nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius