Vrees voor einde van truckrace

Europese regels bedreigen de truckrun van volgend jaar in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Dat voorziet althans Eric van Leendert, organisator van het jaarlijkse evenement waarbij driehonderd toeterende vrachtwagens verstandelijk gehandicapten laten meerijden. Ook elders in het land vinden truckruns plaats.

Door nieuwe EU-regels voor rij- en rusttijden mogen chauffeurs hun truck niet langer in het weekend gebruiken voor privédoeleinden. De regels zijn aangescherpt nadat de verhuisbranche bezwaar maakte tegen bijklussende chauffeurs. Hierdoor mogen truckers na (vrijwilligers)werk in het weekeinde op maandag niet werken, bevestigde minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) in antwoord op Kamervragen van SP’er Roemer.

Roy Bouten, PvdA-raadslid in Horst aan de Maas, is inmiddels een actie begonnen voor behoud van de truckrun. Hij heeft een petitie met ruim achtduizend handtekeningen naar de Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat gestuurd.

„Ik vind dat lokale politiek Europese regelgeving bij zou moeten kunnen sturen op de gebieden waar het mis gaat”, zegt Bouten. „Want wij merken de gevolgen.”

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat Eurlings wel degelijk „de mogelijkheid heeft charitatieve activiteiten buiten de rij- en rusttijdenregels te laten vallen”. Minister Eurlings gaf vanochtend in de Tweede Kamer zijn fout toe en heeft toegezegd dat hij de bezwaren van de truckers opnieuw zal bekijken.

    • Dolf de Groot