Verdachte Joegoslavië-tribunaal gearresteerd

De Bosnische-Serviër Stojan Zupljanin, één van de vier nog voorvluchtige verdachten van het Joegoslaviëtribunaal, is gisteren nabij Belgrado gearresteerd. Hij zal binnenkort worden uitgeleverd aan het VN-hof in Den Haag.

Dit hebben de Servische autoriteiten en een woordvoerder van het tribunaal meegedeeld. Politiecommandant Zupljanin (56) heeft volgens de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal een belangrijke rol gespeeld bij de ‘etnische zuiveringen’ in de oorlog in Bosnië (1992-1995). In de laatste jaren van die oorlog was hij één van de belangrijkste adviseurs van president Radovan Karadzic van de Servische republiek in Bosnië.

Op de lijst van voorvluchtige verdachten staan nu nog drie personen:

de Bosnisch-Servische leider

Radovan Karadzic

legerleider Ratko Mladic

Kroatisch-Servische rebellenleider

Goran Hadzic

Hoofdaanklager Serge Brammertz „is verheugd” met de arrestatie van Zupljanin, zo meldt zijn woordvoerster. „De arrestatie bevestigt onze opvatting dat de voortvluchtige verdachten binnen het bereik van de autoriteiten in Belgrado zijn.”

De Europese Unie verlangt van Servië dat het volledig meewerkt met het tribunaal als voorwaarde voor toenadering tot het lidmaatschap van de EU. Eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn noemt Zupljanins arrestatie „een belangrijke stap” van Servië op weg naar volledige samenwerking met het tribunaal.

Zupljanin nam volgens de tenlastelegging bewust deel aan een systeem van vervolging waardoor de Krajina „etnisch gezuiverd moest worden van haar niet-Servische bevolking”. Hij heeft deelgenomen aan het opzetten van speciale eenheden, en de campagne van etnische vervolging gepland, voorbereid en uitgevoerd, aldus de VN-aanklagers. Duizenden moslims en Kroaten kwamen om, tienduizenden werden verdreven. In 1999 klaagde het tribunaal Zupljanin aan wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, zoals moord, etnische vervolging, uitroeiing en marteling.