Van Basten prijst sfeer in spelersgroep

Morgen speelt het Nederlands elftal tegen Frankrijk zijn tweede wedstrijd op het EK. „We stellen ons in op een zeer wilskrachtige ploeg.”

Na de euforie over de zege op Italië (3-0) is het weer tijd voor realisme.

Bondscoach Marco van Basten keek gisteren vooruit naar de confrontatie van morgen tegen Frankrijk. Na het gelijkspel (0-0) tegen Roemenië kunnen de Fransen zich in groep C niet nóg een uitglijder permitteren. Van Basten beseft dat het spelsysteem van deze tegenstander met twee spitsen een andere aanpak vereist dan tegen Italië. „We stellen ons in op een zeer wilskrachtige ploeg”, zei Van Basten gisteren. „Maar we zijn sterk op de counter en het resultaat tegen Italië zal ontzag inboezemen. We zullen de tactiek aanpassen en we zien nog wel of we daar dan weer dezelfde spelers bij kiezen als maandag.”

De persconferentie van de bondscoach had plaats in het olympisch museum in Lausanne, aan het Meer van Genève. Dat ligt naast Beau-Rivage Palace, het riante onderkomen van Oranje tijdens het EK, waar steeds meer supporters van het Nederlands elftal een kijkje komen nemen en in de tuinen van het hotel op afstand worden gehouden door bewakers met honden.

Van Basten probeerde de opgewonden stemming na de triomf van maandag te temperen door te stellen dat het Nederlands elftal in zijn ogen ondanks de zege op de wereldkampioen nog steeds niet tot de favorieten voor de Europese titel behoort. „Het is belangrijk dat we weer terugkeren op aarde. We zullen ons elke wedstrijd tijdens dit toernooi opnieuw moeten bewijzen.” De bondscoach beseft dat het Oranje niet tegenzat in de confrontatie met Italië. Frankrijk-Roemenië heeft hij niet opnieuw bekeken, de beelden van Nederland-Italië zag hij wel terug. Van Basten: „We kunnen terugkijken op een goede wedstrijd. Het spel was beter dan twee jaar geleden op het WK in ons openingsduel tegen Servië en Montenegro (Oranje won met 1-0, red.). Italië had echter ook kansen. Alleen gingen die er niet in en bij ons wel.”

Tegen Italië was het Nederlands elftal op vijf plaatsen gewijzigd, met drie nieuwe spelers, ten opzichte van de laatste oefenwedstrijd tegen Wales. Van Basten kon de op het laatste moment opgeroepen Khalid Boulahrouz opstellen omdat Ryan Babel geblesseerd naar huis moest. Dirk Kuijt kon aan de rechterzijde excelleren door de absentie van de geblesseerde Arjen Robben. De gepasseerde internationals John Heitinga en Demy de Zeeuw, basiskrachten in de laatste drie oefenduels voor het EK, kregen de afgelopen dagen van de technische staf te horen waarom zij op het toernooi zelf niet meer werden ingezet.

De ingrepen van Van Basten hebben de sfeer in de groep kennelijk niet aangetast. Wesley Sneijder vertelt dat het Nederlands elftal meer dan ooit tevoren een eenheid is. „Voorheen ging de één hierheen en de ander daarheen op een vrije avond”, zegt de spelmaker. „De afgelopen week zijn alle 23 spelers en keepers met elkaar uit eten gegaan. Dat heb ik nog nooit meegemaakt bij het Nederlands elftal. Er wordt ’s avonds voordat we de kamer opzoeken ook veel meer gepraat over de opstelling en de speelwijze. Tijdens het trainingskamp in Hoenderloo hebben we met z’n allen de doelstelling afgesproken: we willen Europees kampioen worden. Dat is mogelijk, het huidige team is het beste Nederlands elftal van de laatste zes jaar.”

Het groepsgevoel kwam ook tot uiting in de muziek voor het duel met Italië. Sneijder: „Voorheen deed iedereen de koptelefoon van zijn iPod op en trok zich stilletjes terug. Nu waren alle spelers het ermee eens dat er ergens een speaker flink hard de kleedkamer in schalde.”

Van Basten zag de homogeniteit ook terug in de wedstrijd tegen Italië. Hij constateerde een „geweldige teamspirit”. Het coachen van elkaar in het veld is tevens verbeterd. Ook plaagstootjes van bijvoorbeeld Gennaro Gattuso, die Orlando Engelaar een tik in het gezicht gaf, worden professioneler verwerkt. „We zijn met z’n allen ten opzichte van het WK in 2006 twee jaar verder gegroeid”, stelde Van Basten. „Dat merk je in alle opzichten. Ouder en wijzer geworden. Ik zelf ook. Ik probeer steeds mezelf te blijven. Maar ik heb nog bij niet één wedstrijd van het Nederlands elftal drie keer zo hartstochtelijk kunnen juichen als tegen Italië.”

Arjen Robben herstelt goed van zijn liesblessure. Hij kan morgen eventueel al meespelen, maakte Van Basten vanmiddag bekend. Klaas Jan Huntelaar kreeg tijdens de training een trap tegen zijn kuit en mocht gisteren rusten. De spelers hebben het euforische gevoel van de zege op Italië verdrongen. Sneijder: „Je kunt pas feestvieren als je de finale hebt bereikt.”

    • Erik Oudshoorn