Tv-wereld onder de loep

Reclaim your Brain (Free Rainer – Dein Fernseher lügt). **--- Scene uit de film Reclaim Your Brain (2007) Regisseur: Hans Weingartner Cast: Moritz Bleibtreau, Elsa Sophie Gambard, Milan Peschel, Gregor Bloéb, Simone Hanselmann Photo (c) AmŽlie Losier Losier, Amélie

Reclaim your Brain (Free Rainer – Dein Fernseher lügt). **

De Oostenrijkse regisseur Hans Weingartner (1970) heeft een missie. Hij wil zijn generatiegenoten film na film wakker schudden uit hun consumptiesluimer. In Reclaim your Brain neemt hij daarvoor de televisiewereld onder de loep en in het bijzonder de dictatuur van de kijkcijfers.

Het probleem is: hoe maak je een onderhoudende film die de entertainmentindustrie moet ontmaskeren? If you can’t beat them, join them, moet Weingartner hebben gedacht en dus kiest hij voor het door hem tegelijkertijd verfoeide schema van hip, snel en hard. Zijn hoofdpersoon, televisieproducent Rainer, voldoet zo’n beetje aan alle tv-clichés: vette auto, magerzuchtige vriendin, coke snuivend.

Voornaamste wapenfeit: een datingshow waarbij een spermatozoïdenrace bepaalt welke hunk er met het meisje vandoor mag. Dat is als satire even leuk, maar legt meteen een bom onder de geloofwaardigheid van de film, die nergens het cliché zal overstijgen. Wat rest is een bij vlagen toch nog geestige, bijna The Full Monty-achtige farce.

    • Dana Linssen