Turkije dompelt Zwitsers in rouw

Met een doelpunt in de laatste minuut won Turkije met 2-1 van Zwitserland.

Op een verregend veld werd het een scherp gevecht, en bleken de Turken geslepener.

De vele regenval in het stadion in Bazel maakte het de voetballers van Zwitserland en Turkije erg lastig. Foto Reuters Turkey's and Switzerland's soccer players run with the ball on a rain soaked the pitch during their Group A Euro 2008 soccer match at St Jakob Park in Basel, June 11, 2008. REUTERS/Pascal Lauener (SWITZERLAND) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY REUTERS

Na België in 2000 is Zwitserland het tweede gastland dat de groepsfase van een Europees kampioenschap niet overleeft. Zwitserland streed voor wat het waard was gisteren op de verregende grasmat van het St-Jakobpark in Bazel, maar uiteindelijk bleken de technisch iets sterkere Turken toch geslepener. Turkije boog een 1-0 achterstand om in 2-1 winst en behoudt zijn kansen op kwalificatie voor de kwartfinales.

Zwitserland-Turkije was om meerdere redenen een beladen wedstrijd, waar met spanning naar werd uitgekeken. Beide teams hadden immers hun openingswedstrijd verloren, Zwitserland tegen Tsjechië (0-1) en Turkije tegen Portugal (0-2).

Maar beide landen hadden ook nog een rekening te vereffenen met elkaar. De gedachten gingen terug naar 16 november 2005. De Zwitsers plaatsten zich toen in Istanbul na een 4-2 nederlaag (thuis was met 2-0 gewonnen) voor het WK in Duitsland, waarna een aantal Turkse voetballers zijn woede koelde op spelers en begeleiders van de tegenstander.

De Zwitserse international Stéphane Grichting kreeg een harde trap in zijn kruis en moest met een interne bloeding naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Ook Johann Vogel en Benjamin Huggel liepen verwondingen op. Turkije moest vervolgens, na aandringen van de Zwitserse voorzitter van de wereldvoetbalfederatie FIFA Joseph Blatter, drie EK-kwalificatieduels op vreemde bodem spelen, zonder publiek. Alpay Ozalan werd voor zes duels geschorst, Emre Belozoglu voor vier duels. De Zwitser Hugel miste vier internationale duels, waardoor hij verstek moest laten gaan bij het WK.

„Wir haben nicht vergessen”, luidde gisterochtend de kop van de Zwitserse krant Blick, al wilden de Zwitserse voetballers niet al te veel aandacht besteden aan het beladen verleden. Liever concentreerden ze zich op winst, nodig om de kansen veilig te stellen in groep A. Daarbij rekenden de Zwitsers vooral op de creatieve inbreng van drie genaturaliseerde Turken: Gökhan Inler en het nieuwe spitsenduo Eren Derdiyok en Hakan Yakin, wiens vader ooit voor Turkije debuteerde in een duel tegen Zwitserland in Bazel. Yakin, groot geworden bij FC Basel en nu aanvaller van Young Boys Bern, moest als vervanger van de geblesseerde Alexander Frei voor de goals zorgen.

Op een door zware regenbuien moeilijk bespeelbaar veld waren het Inler en Yakin die in de eerste helft met afstandsschoten de Turkse doelman Volkan Demirel aan het werk zetten. Tranquillo Barnetta was dichtbij de openingstreffer met een vrije trap, terwijl Arda Turan aan de andere kant de paal raakte.

Toch was het Yakin die de score opende. Derdiyok, mooi vrij gespeeld op rechts, vond een vrije Yakin voor doel. Zijn voorzet bleef in een plas water hangen, maar Yakin was attent genoeg om de bal binnen te tikken. Juichen deed hij niet, uit respect voor zijn Turkse ouders. Even later miste hij alweer alleen voor doel een uitgelezen kans op de 2-0, terwijl Zwitserland onder de regie van Inler, gehard in de Serie A bij Udinese, zijn greep op de wedstrijd verstevigde.

Yakin, geboren in Bazel, heeft een haat-liefdeverhouding met het land waar zijn roots liggen. Als veelbelovende jonge speler kreeg hij ooit het aanbod om voor Turkije te spelen. Dat weigerde hij, omdat hij vond dat Turkije niet-moslims niet correct genoeg behandelde.

In de tweede helft herstelde Turkije het evenwicht, al bleef Zwitserland loeren op de counter. Toch maakten de Turken verdiend gelijk. Met een prachtige kopbal verschalkte invaller Semih Sentürk de Zwitserse doelman Diego Benaglio. Toen werd het helemaal een duel op het scherp van de snede, want beide teams hadden op zich bitter weinig aan een remise. Vijf minuten voor tijd was de allermooiste kans voor Zwitserland na een snelle uitbraak, maar drie Zwitserse aanvallers tegen één Turkse verdediger bleven niet koel genoeg.

Zwitserland vocht voor de eerste zege op een EK, maar de winst ging toch naar Turkije, dat de laatste kans van de wedstrijd wel benutte. Arda Turan zijn schot werd van richting veranderd en de bal verdween in het doel. Turkije behoudt zo kans op de tweede ronde, Zwitserland is na twee duels al uitgeschakeld.

Zwitserland 1 Turkije 2

Gespeeld op 11 juni, Bazel

Toeschouwers 40.000

Scheidsrechter: Michel (Slw)

Doelpunten

32' Yakin 1-0

57' Semih Sentürk 1-1

90' Arda Turan 1-2

Gele kaarten

55' Derdiyok

31' Tuncay Sanli

40' Aurélio

48' Hakan Balta

    • Dirk Vandenberghe