TT-circuit mag zelf ‘herriedagen’ kiezen

Het einde van de geluidsproblemen op het TT-circuit in Assen is in zicht. Volgens scheidend voorzitter Jos Vaessen komt er dit jaar nog een nieuwe wetgeving, die het voortbestaan van grote motorsportevenementen garandeert.

Na acht jaar juridische gevechten is duidelijk dat de bestaande milieuwetgeving te star is voor het TT-circuit. „Wij mogen twaalf dagen per jaar extra geluid maken, maar kunnen niet zelf bepalen welke dagen en evenementen we daarvoor willen gebruiken”, legt Vaessen uit. „Op die basis kun je een circuit niet exploiteren.”

Het heeft het circuit in Assen de afgelopen jaren 1,2 miljoen euro aan juridische processen en onderzoeken gekost om de overheid ervan te overtuigen dat het meer flexibiliteit nodig heeft. „Nu is er licht aan het eind van de tunnel.” Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) gaat de wet verduidelijken. Het resultaat is een milieuvergunning voor het circuit waarin het zelf kan beslissen over de invulling van die twaalf ‘zware’ geluidsdagen. „Dat is van levensbelang voor de toekomst van het circuit en dus voor het voortbestaan van evenementen als de TT en het WK Superbike”, aldus Vaessen.

Dit kalenderjaar benut Assen maar negen van de twaalf zogeheten ‘herriedagen’. Dat zijn drie dagen TT, drie dagen WK Superbike en drie dagen met popconcerten zoals Iron Maiden en een rockfestival met bands als Kane, Moke en Krezip. (ANP)