Tribunaal blij met arrestatie van Zupljanin

De Bosnische Serviër Stojan Zupljanin, één van de vier nog voortvluchtige verdachten van het Joegoslavië-tribunaal, is gisteren bij Belgrado gearresteerd. Hij zal binnenkort worden uitgeleverd aan het VN-hof in Den Haag. De man zelf ontkent dat hij Zupljanin is en spreekt van een identiteitsverwisseling.

Dit hebben de Servische autoriteiten en een woordvoerder van het tribunaal meegedeeld. Hoofdaanklager Serge Brammertz „is verheugd” over de arrestatie, zo meldt zijn woordvoerder. „De arrestatie bevestigt onze opvatting dat de voortvluchtige verdachten binnen het bereik van de autoriteiten in Belgrado zijn.”

De Europese Unie verlangt van Servië dat het volledig meewerkt met het Joegoslavië-tribunaal als voorwaarde voor lidmaatschap. Eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn noemt Zupljanins arrestatie „een belangrijke stap” van Servië op weg naar volledige samenwerking met het tribunaal.

„Dit bewijst dat het nodig is om te blijven aandringen op volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal”, reageerde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA). Hij noemde de arrestatie een stap in de goede richting, maar stelde dat het nog te vroeg is om te zeggen dat er nu sprake is van volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal. Op het lijstje van voortvluchtige verdachten staan nog drie namen: die van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, legerleider Ratko Mladic en de Kroatisch-Servische rebellenleider Goran Hadzic.

De Bosnisch-Servische politiecommandant Stojan Zupljanin (56) heeft volgens de aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal een belangrijke rol gespeeld bij de ‘etnische zuiveringen’ in de oorlog in Bosnië (1992-1995). In de laatste jaren van die oorlog was hij één van de belangrijkste adviseurs van president Radovan Karadzic van de Servische republiek in Bosnië.

Zupljanin nam volgens de tenlastelegging bewust deel aan een systeem van vervolging waardoor de Krajina „etnisch gezuiverd moest worden van haar niet-Servische bevolking”. Hij heeft deelgenomen aan het opzetten van speciale eenheden en de campagne van etnische vervolging gepland, voorbereid en uitgevoerd, aldus de VN-aanklagers. Duizenden moslims en Kroaten verloren hun leven, tienduizenden werden verdreven.

In 1999 werd Zupljanin aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder etnische vervolging, uitroeiing en marteling.