Televisie Voorkeur

Lauren Laverne and Lawrence Llewelyn-Bowen presenteren een speciale aflevering van The Culture Show waarin wordt vooruitgelopen op de 240ste aflevering van de jaarlijkse zomertentoonstelling bij de Royal Academy in London, met speciale aandacht voor de kunstenaars Tracey Emin, Gavin Turk (foto: Oscar II, brons en olieverf) en Sir Anthony Caro. BBC 2, 20.00-21.00u.

voetbal

EK voetbal: Kroatië-Duitsland. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Philip Kooke en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 17.25-20.00u.

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Laatste nieuws over het Nederlands elftal. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK voetbal: Oostenrijk-Polen. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Jan Roelfs, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 20.00-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder praat in Château de Duillier over het EK 2008 met Youp van ’t Hek, Andries Knevel, Ronald Waterreus en Gertjan Verbeek. Ned.1, 22.45-23.40u.

overige sport

Tennis: Artois Championchips. Rechtstreeks verslag van het grastoernooi op de Queen’s club in Londen. BBC 2, 14.25-19.00u.

actualiteiten

Netwerk. Op 1 juli wordt het rookverbod voor de horeca van kracht. Roker Prem Radhakishun en anti-roker Peter R. de Vries debatteren over de pro’s en contra’s van het rookverbod. Verder een rondgang met een inspecteur van de Voedsel en Waren Autoriteit langs horecaondernemers die zoeken naar creatieve oplossingen om ook de gezelligheid in hun kroeg te handhaven. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Studiodebat over het ontslagrecht tussen Peter Bakker, bestuursvoorzitter van TNT en voorzitter van de commissie Arbeidsparticipatie en Paul Ulenbelt, lid van de Tweede Kamer voor de SP. Verder een reportage over de groeiende leegstand van protestante kerken. De protestanten vinden het niet erg als de lege kerk een nieuwe bestemming krijgt als moskee, in tegenstelling tot de katholieken. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

The genius of photography. Laatste deel, Snap judgements, van een documentaireserie over fotografie gaat over de waarde van foto’s. Te zien is hoe de fotografie haar plaats heeft veroverd in de artistieke ‘canon’. Met o.m. werk van Jeff Wall, Andreas Gursky, Gregory Crewdson en Wang Qingsong, de belangrijkste hedendaagse Chinese fotograaf. Canvas, 22.10-23.10u.

Holland Doc: 49 up. Regisseur Michael Apted legde in 1964 interviews met veertien kinderen op film vast. De jongens en meisjes waren afkomstig uit verschillende sociale milieus en stalen de harten van menig kijker. Uitgangspunt voor de film was de jezuïtische spreuk ‘Geef me een kind tot zijn zevende, en ik toon je de man’. Om te onderzoeken of bestemming en persoonlijkheid inderdaad bij geboorte reeds vastliggen, volgde de camera de kinderen iedere zeven jaar. Het werd daarmee officieel de langstlopende reallife-documentaire. In de zevende editie, 49-Up, vertellen de 49-jarigen hoe zij het hebben ervaren om elke zeven jaar deze invasie van hun privacy te moeten verdragen. Het programma laat zien wat gewoonlijk moeilijk waarneembaar is: het verstrijken van de tijd. Alles verandert, alleen de klassenverschillen lijken onverwoestbaar. Ned.2, 0.20-1.35u.

praatprogramma

The Graham Norton show. Amusant praatprogramma waarin Graham Norton praat met onder anderen chef-kok Gordon Ramsay en actrice Juliet Binoche. De groep Scouting for Girls verzorgt de muziek. BBC 2, 22.45-23.30u.

Question time. Politiek discussieprogramma onder leiding van David Dimbleby waarin het studiopubliek vragen kan stellen aan politici en Bekende Britten. BBC 1, 23.35-0.35u.

muziek

Edison Klassiek Gala. Met optredens van o.a. Kiri te Kanawa en Lang Lang. Ned.2, 20.55-22.10u.

Walk on by: From Russia with love. Eerste aflevering van een achtdelige BBC-documentaire over de geschiedenis van de popmuziek gaat terug naar de oorsprong van ‘de song’. In 1893 vluchtten de Joden uit Rusland naar Amerika. Onder de emigranten bevinden zich de ouders van George Gershwin en Irving Berlin. In New York zal de traditionele Joodse volksmuziek versmelten met de Amerikaanse folk en de jazz. Canvas, 23.45-0.35u.

informatief

Koppen: extra extra lang. Documentaire over lange mensen. Er gaat geen dag voorbij in het leven van Neil, een 26-jarige Brit, zonder dat hij van wildvreemden opmerkingen te horen krijgt. Neil is met zijn twee meter en 31 centimeter uitzonderlijk lang. Hij eet drie keer zoveel als een ‘normaal’ mens en vindt alleen via het internet kleren die hem passen. Alana is nu 27. Met haar twee meter en 11 centimeter torent ze boven alle meisjes uit. Handig als je volleybal speelt, maar problematisch bij het vinden van een date. België Eén, 20.40-21.10u.

amusement

Absolutely fabulous. Engelse comedieserie met Jennifer Saunders en Joanna Lumley. Aflevering: Premierette. Ned.3, 22.30-23.05u.

Monty Python’s Flying Circus. Engelse sketchshow met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin. Aflevering: Sex and violence. Canvas, 23.10-23.45u.