Swingende Alain Clark moet kiezen voor de soul

Pop Alain Clark. Gehoord 11/6 Tivoli, Utrecht. Herhaling 19/6 Paradiso, Amsterdam. Inl. 020-626 4521, www.paradiso.nl

Is Alain Clark een zwoele soulman of een zoet meisjesidool? De Nederlandse zanger, die na een plaat met Nederlandstalige opvrij-r&b, dit jaar scoorde met het soulvolle popalbum Live it Out kon gisteren in een uitverkocht Utrechts Tivoli niet kiezen.

Clark is een begenadigd zanger met een enorm bereik – van bijna Barry White in de diepte, tot hoge Michael Jackson-uithalen. Met begeleiding van Big Bandachtige proporties – naast bas, gitaar en drums nog drie blazers, een percussionist, een toetsenist en een tweekoppig achtergrondkoortje – is zijn aanpak ambitieus. Het zijn allen sterke muzikanten, met uitblinkers op gitaar (Basil Kuhne), toetsen (Remco Kuhne), en bas (Pablo Penton).

De enthousiaste band speelde in straf tempo een gevarieerde mix van nummers van het album, plus twee covers, van Jamie Lidells Multiply en Otis Reddings Hard to handle. En daar begon er iets te knagen. Was het concert tot dan aardig en aanstekelijk, maar een beetje clean; bij de covers ging pas echt het dak eraf. Opeens hóórde je de achtergrondzang, kwam de opzwepende percussie tot zijn recht, bleken de blazers superfunky en ontpopte Clark zich tot zwetende en echt swingende voorman, die meende wat hij deed. Hij was hier beter dan in zijn eigen nummers.

Het kan eraan hebben gelegen dat het geluid in Tivoli gaandeweg beter werd. Maar de sombere lezing is dat veel van Clarks liedjes bezweken onder het gewicht van de band. Voor zoveel muzikale ambitie zijn ze simpelweg te licht, te vluchtig. Leuk hitmateriaal, maar live verdampt het – hoewel het duet met vader Dane Clark in Father and friend een ontroerend hoogtepunt blijft. Het gevarieerde This ain’t gonna work en het funky Blow me away bleven gisteren het best overeind, en daarin komt ook zanger Clark het best tot zijn recht. In de meer r&b-achtige, gladde liefdesliedjes is zijn performance (lucht sexy naar binnen zuigend langs de tanden) te gemanierd.

Clark heeft de nummers en de passie in zich om Neêrlands beste soulzanger te worden. Hij moet er alleen nog even voor kiezen.

    • Herien Wensink