Staples neemt Corporate Express alsnog over

De Nederlandse groothandel in kantoorartikelen Corporate Express heeft alsnog ingestemd met een overname door de Amerikaanse concurrent Staples. Door de overname ontstaat de grootste handelaar in kantoorartikelen (papier, inkttoners, bureaustoelen) ter wereld. Staples biedt 9,25 euro per aandeel, waarmee het bedrijf Corporate Express waardeert op 3,1 miljard euro, inclusief schulden.

Corporate Express beëindigt de fusieovereenkomst met zijn Franse branchegenoot Lyreco en moet daarvoor een boete van 30 miljoen euro betalen. Het bedrijf had twee weken geleden deze fusie aangekondigd en probeerde zo uit handen van Staples te blijven. Het zou 1,73 miljard euro betalen voor Lyreco.

Staples bracht sinds februari drie keer een overnamebod uit op Corporate Express. Het eerste bod in februari bedroeg 7,25 euro per aandeel. Later bood Staples 8 euro per aandeel. Corporate Express wees beide biedingen af. Vorige week verhoogde het Amerikaanse bedrijf zijn bod tot 9,15 euro per aandeel. Na het laatste bod nodigde Coporate Express het Amerikaanse bedrijf uit om te komen onderhandelen. Daar is nu deze overeenstemming over de overname uitgekomen.

Corporate Express-topman Peter Ventress zei gisteren op een persconferentie dat de overeenkomst goed is voor aandeelhouders, klanten en personeel. „We beginnen aan een nieuw avontuur als onderdeel van Staples.” De overeenkomst kwam afgelopen nacht tot stand.

Ventress wordt topman van Staples International, waar alle activiteiten van Staples buiten de Verenigde Staten en Canada onder zullen vallen. De twee bedrijven hadden vorig jaar gezamenlijk 18 miljard euro aan omzet in 28 landen, en ruim 94.000 medewerkers.