Stadsdichter Adriaan Jaeggi (45) overleden

‘Deadline’ luidde de titel van de laatste column van Adriaan Jaeggi. Dinsdagavond stierf hij op 45-jarige leeftijd aan kanker.

Afgelopen donderdag beschreef hij in Het Parool hoe hij de vorige avond niet in staat was geweest zijn stukje te tikken. ‘Ik was gisteravond weliswaar in de aanslag, laptop op schoot, maar ik was te moe en had te veel ongemak om die simpele twee kolommen te schrijven. Bovendien moest ik me goed concentreren op de woorden van de man van Thuiszorg Amsterdam aan mijn bed, die me uitlegde hoe de morfinepomp werkte.’ Hij sloot af met de woorden: ‘nog geen anderhalve maand columnist bij Het Parool en er stonden al twee lege kolommen op de plaats van mijn stuk [...] Tenzij er een wonder gebeurde.’ Toen de onvermoeibare veelschrijver Jaeggi begin dit jaar begon als columnist bij Het Parool, was de ziekte juist bij hem geconstateerd.

Adriaan Jaeggi (1963) was de afgelopen tien jaar een van de opmerkelijkste figuren in de Amsterdamse literaire wereld. Die reputatie dankte hij aan zijn romans, waarvan Held van beroep (1999) de bekendste is.

Even bekend werd hij door de passie en energie waarmee hij zich wijdde aan columns, optredens en zijn werk als Amsterdams stadsdichter. Daarbij stond de literatuur centraal; Jaeggi vertrok ooit als redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij omdat daar volgens hem nog maar bar weinig over boeken werd gepraat. Hij organiseerde het alternatieve Boekenbal, het ‘Bal der Geweigerden’. Ook bedacht hij de Gouden Doerian, de prijs voor het slechtste boek van het jaar.

Jaeggi begon zijn literaire loopbaan bij Propria cures, was poëziecriticus voor Het Parool en schreef columns voor onder meer de Volkskrant en De Groene. Zijn laatste roman, Edele dieren, verscheen een jaar geleden.

Jaeggi’s weblog en andere informatie: www.jaeggi.nl

    • Arjen Fortuin