R’dam beperkt huisvesting O-Europeanen

Rotterdam gaat de instroom van migranten uit Oost-Europa reguleren. In achterstandswijken mogen voortaan op één adres niet meer dan twee mensen wonen met van elkaar verschillende achternamen.

Dat is een van de maatregelen die het stadsbestuur vanmorgen heeft aangekondigd in de strijd tegen de overlast door de komst van naar schatting ruim 15.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Vooral in kwetsbare delen van de stad (Charlois, Feijenoord en Delfshaven) is sprake van misstanden, variërend van illegale (over)bewoning en taalachterstanden tot uitbuiting en drankmisbruik. In Nederland wonen en werken ruim 100.000 Oost-Europeanen, van wie 80 procent Polen.

In samenwerking met woningcorporaties gaat Rotterdam verder slooppanden en kantoorgebouwen geschikt maken voor tijdelijke bewoning. Die zijn alleen bedoeld voor Oost-Europeanen die in de stad zelf werken. Wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) riep de randgemeenten vanmorgen nogmaals op „ook in beweging te komen, want we kunnen dit probleem niet alleen aan”. Zelf heeft de stad het aantal controles sinds begin dit jaar opgevoerd.

Op basis van een overeenkomst die Rotterdam binnenkort wil sluiten met werkgevers- en werknemersorganisaties, denkt het stadsbestuur „de uitbuiting en oneerlijke concurrentie op de verziekte arbeidsmarkt” tegen te kunnen gaan, aldus wethouder Dominic Schrijer (werk, PvdA). „Wij doen alleen nog zaken met bona fide en dus gecertificeerde uitzendbureaus.” Tegen zelfstandigen zonder personeel valt vooralsnog lastig op te treden, erkende Schrijer, die aankondigde duizend ‘eigen’ werklozen versneld te zullen plaatsen.

Volgens de grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, gaan de maatregelen niet ver genoeg. „Het college durft niet door te pakken, met als gevolg dat de oplopende kosten van de verzorgingsstaat straks worden afgewenteld op de burger”, aldus raadslid Marco Pastors. Hij onderschrijft wel de oproep aan het kabinet ook na 1 januari vast te houden aan een tewerkstellingsvergunning voor Bulgaren en Roemenen.

Dat klemmende beroep zal Rotterdam volgende week donderdag herhalen tijdens de tweede ‘Polentop’ in Den Haag.

Meer over arbeidsmigratie op nrc.nl/binnenland