Protesten truckers tegen hoge dieselprijs

Uit protest tegen de hoge dieselprijs vertragen vrachtwagenchauffeurs het verkeer op de A4 ter hoogte van Stompwijk. Foto Roel Rozenburg Leiden : 12.6.2008 Protest transportsector tegen dieselprijzen, 50 km actie op A4. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Vrachtwagenchauffeurs hebben vandaag in navolging van collega’s in andere Europese landen langzaamaanacties gehouden op de Nederlandse snelwegen, uit protest tegen de sterke stijging van de dieselprijzen.

Volgens voorzitter Alexander Sakkers van Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn de acties bedoeld om „de woede te kanaliseren en blokkades te voorkomen”. TLN, de brancheorganisatie van het wegvervoer, is de initiatiefnemer. Sakkers gaf om vijf voor twaalf vanmorgen bij een tankstation aan de A4 bij Leiderdorp het startsein voor een colonne langzaam rijdende trucks. Met 50 kilometer per uur reden de chauffeurs richting Amsterdam. Op 17 andere locaties hadden soortgelijke acties plaats. TLN richt zijn woede vooral op de regering, die per 1 juli de accijns op diesel wil verhogen met 3 cent per liter. Minister Eurlings (Verkeer) liet vandaag weten volgende week met de sector te gaan praten over de hoge brandstofprijzen. Tot nu toe ging de regering niet in op oproepen om af te zien van de accijnsverhoging.

De Europese Commissie zei gisteren dat de lidstaten van de Europese Unie zelfstandig maatregelen moeten nemen om sectoren die het zwaarst lijden onder de hoge brandstofprijzen te helpen. De Commissie vindt ook dat hulp aan huishoudens op zijn plaats is. „De stijgende olieprijzen tasten de koopkracht aan, waarbij gezinnen met de laagste inkomens het hardst worden getroffen”, zei Commissie-voorzitter Barroso.

Barroso zei niet welke maatregelen landen moeten nemen. Een verlaging van de btw op brandstof, zoals de Franse president Sarkozy onlangs voorstelde, is volgens Barroso geen oplossing.

Vervolg Brandstof: pagina 17

Acties van Spaanse vrachtwagenchauffeurs verharden

De Europese Commissie ziet meer in maatregelen die consumenten en bedrijven ertoe aanzetten zuiniger om te gaan met energie. Daarom zal de Commissie later dit jaar voorstellen doen om de btw te verlagen op producten en diensten die energiebesparing mogelijk maken. De hoge brandstoffenprijzen staan hoog op de agenda wanneer Europese regeringsleiders volgende week donderdag en vrijdag in Brussel bij elkaar komen.

FNV Bondgenoten riep zijn leden onder de vrachtwagenchauffeurs vanmorgen op niet mee te doen aan de acties. „FNV Bondgenoten staat sympathiek tegenover de transportbedrijven die actie willen voeren”, schrijft bestuurder Jan Heilig in een brief aan zijn leden. Maar de bond is bang dat chauffeurs betrokken raken bij blokkades en persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade. De dieselprijs is een zaak van de werkgevers, vindt hij.

Intussen wordt in Spanje door chauffeurs aanhoudend actie gevoerd tegen de hoge dieselprijzen. De Spaanse regering zette gisteren en vandaag de politie in om blokkades op snelwegen en bij distributiecentra door stakende chauffeurs te ontruimen. Bij de charges, waarbij 25.000 politiemensen werden ingezet, kwam het hier en daar tot ongeregeldheden. Verspreid over het land vielen tientallen gewonden. Er werden meer dan zeventig arrestaties verricht. Ruim 3.000 vrachtwagens van werkwilligen werden door de politie beschermd tegen stakers.

De regering liet weten dat onderhandelingen over maatregelen om de gestegen olieprijzen op te vangen zijn afgebroken. Het wegvervoer in Spanje kwam vandaag weer op gang. Niettemin ondervindt de distributie van levensmiddelen en industriële onderdelen nog steeds grote hinder. De winkels en supermarkten kampen met een schaarste aan verse producten. Fruit en groente kunnen niet vervoerd worden, melk moet worden vernietigd en de Spaanse automobielsector is tot stilstand gekomen.

Breaking views: pagina 19

Meer over acties tegen de hoge olieprijs op nrc.nl/olie