Politie treedt op in Seoul

Riot policemen move to detain protesters after overnight candle-lit vigil on a street leading to the U.S. Embassy and the presidential Blue House in central Seoul June 11, 2008. Hundreds of thousands of people fearing infection of mad cow disease across the country demonstrated from Tuesday to demand full-scale renegotiation of a beef deal with the U.S. and the resignation of President Lee Myung-bak as they commemorate the historic June 10 mass pro-democracy demonstrations in 1987. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA) REUTERS

Agenten van de oproerpolitie in Seoul staan op het punt groepjes demonstranten aan te houden, gisterochtend in Seoul. De afgelopen weken is het geen avond rustig geweest in de straten van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Al meer dan een maand houden demonstranten dagelijks protestbijeenkomsten, soms de hele nacht door. Bij kaarslicht en in carnavaleske koeienpakken protesteren zij tegen het hervatten van de import van Amerikaans rundvlees. De Koreanen vrezen dat het vlees besmet is met de gekkekoeienziekte dat bij mensen het dodelijke Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken. Het protest mondde afgelopen weekeinde uit in rellen en leidde gisteren tot het aftreden van het kabinet.

De in februari aangetreden president Lee Myung-bak wil de banden met de Verenigde Staten aanhalen en heeft daarom de in 2003 gesloten grenzen weer geopend voor rundvlees. Dit om de weg vrij te maken voor een vrijhandelsakkoord met de Amerikanen, dat Lee nodig heeft om de beloofde economische groei te realiseren. (NRC)