Pinkpop heeft geen vergunning

Megaland Exploitatie BV, de organisator van het jaarlijkse Pinkpopfestival, beschikt al jaren niet over de benodigde vergunningen om dergelijke grootschalige evenementen te organiseren. Jan Smeets, eigenaar van dit eenmansbedrijf, heeft van de gemeente Landgraaf waar Pinkpop gehouden wordt, inmiddels te horen gekregen dat hij zo snel mogelijk die vergunningen moet aanvragen. Het OM vervolgt hem al wegens geconstateerde overtredingen van de Drank- en Horecavergunning, die Smeets wel heeft.

Tijdens de 39ste Pinkpop dat eind mei begon en dagelijks 60.000 bezoekers trok, maakte het OM proces-verbaal op omdat achter de bar onbevoegd personeel stond. Smeets moet zijn horecavergunning nu opnieuw aanvragen en zorgen voor een exploitatie- en gebruikersvergunning.

Voor een nieuwe horecavergunning moet Smeets meewerken aan justitieel antecedentenonderzoek waarmee de gemeente vergunningaanvragers screent op criminele antecedenten. Smeets weigert dat, zo zegt hij, en dreigt Pinkpop desnoods naar een andere gemeente te verhuizen. „Ik ben een man op leeftijd. Ik laat me niet schofferen door een stelletje ambtenaren.”

De vijf grote gemeenten in Zuid-Limburg controleren samen met justitie sinds anderhalf jaar strenger op horecavergunningen en mogelijke criminele connecties. Vorig jaar kregen veertig horeca-exploitanten nul op rekest bij hun vergunningaanvraag omdat het gevaar van crimineel misbruik aanwezig was, zo blijkt uit cijfers van het Regionaal Expertisecentrum waarbinnen de gemeenten samenwerken. Sinds begin dit jaar werkt ook Landgraaf hieraan mee.

Daarmee komt een eind aan meer dan dertien jaar gedoogbeleid voor Pinkpop. Het ontbreken van bijvoorbeeld een gebruikersvergunning betekent in de praktijk dat politie, brandweer of andere hulpverleners onvoldoende voorbereid zijn op een calamiteit of evacuatie. Smeets moet zich komende vrijdag voor de economische rechter in Maastricht verantwoorden voor de overtredingen op zijn huidige vergunning.

    • Jos Verlaan