Pakistan tikt Amerikanen op de vingers

Pakistan heeft fel gereageerd op een Amerikaanse luchtaanval op een Pakistaanse grenspost. Bij de aanval in het bosrijke, bergachtige grensdistrict Gora Prai zijn gisteren elf Pakistaanse militairen en acht opstandelingen om het leven gekomen.

„Dit onzinnige gebruik van luchtaanvallen op een Pakistaanse grenspost is onacceptabel”, liet het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op het incident weten. Het Pakistaanse leger veroordeelde de luchtaanval van de Amerikanen als „niet uitgelokt en laf”. Het leger stelde bovendien dat het incident de samenwerking met de Amerikanen bij de oorlog tegen terrorisme zeer heeft geschaad.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten het grensincident te betreuren. Het Pentagon, dat de kwestie nog onderzoekt, liet vanuit Washington weten dat de aanval was gericht tegen opstandelingen die in het grensgebied een aanval hadden gelanceerd op Afghaanse militairen die met de Amerikanen samenwerken. De aanval, waarbij vliegtuigen en artillerie op de grond werden ingezet, zou zijn afgestemd met het Pakistaanse leger.

De woordvoerder van het Pakistaanse leger Athar Abbas heeft ontkend dat het Amerikaanse leger de actie van te voren had aangekondigd. Volgens Abbas trokken de Afghaanse troepen zich op verzoek van de Pakistanen terug van een grenspost die zij eerder hadden ingenomen en werden zij op dat moment op hun eigen grondgebied aangevallen door opstandelingen. De Afghaanse troepen zouden daarna de hulp hebben ingeroepen van de Amerikanen.

De Pakistaanse ambassadeur Husain Haqqani in Washington steunde de reactie van zijn regering, maar benadrukte dat de Amerikaanse aanval op een Pakistaanse grenspost geen diplomatieke gevolgen zou hebben. „Het incident is voor ons geen aanleiding om de relatie met de Verenigde Staten te heroverwegen”, stelde hij. Haqqani drong wel aan op een onderzoek naar het incident.

Pakistan heeft van de Verenigde Staten sinds in 2001 de oorlog tegen terrorisme begon 6,5 miljard euro ontvangen. Pakistan maakte gisteren bekend het defensiebudget dit jaar met 7 procent te zullen verhogen naar 2,8 miljard euro. Premier Yousaf Raza Gilani benadrukte bij de publicatie van de cijfers dat het budget door inflatie feitelijk niet is gestegen. (Reuters)