Omdat er meer is dan alleen voetbal

Het omstreden doelpunt van Ruud van Nistelrooy, de 3-0 tegen wereldkampioen Italië, en natuurlijk de niet-te-vermijden Jack van Gelder. Het draait dezer dagen in de wereld van de sport maar om één ding: Oranje. Want, zo simpel is het nu eenmaal, ‘we worden Europees kampioen!!’

Je zou bijna vergeten dat er nog meer sporten bestaan. Gelukkig zijn er in de tijdschriftenschappen tussen al het Oranjegeweld ook nog wat andere smaken te vinden. Zo begint over ruim drie weken een ander groot sportevenement: de Tour de France. Daarom heeft Wielerrevue een Tourspecial uitgebracht (6,25 euro). 164 pagina’s over ploegen, cols, etappes, en de favorieten. Wielerliefhebber en schrijver Martin Ros klaagt in een interview dat er „niet meer wordt gevochten door de renners. De kleding, de fietsen, de verzorging... geweldig allemaal. Maar ga nu toch eens een keertje rijden!” Ros blijkt een fan van het verleden te zijn. Vooral van Fausto Coppi, die de Tour in 1949 en 1952 won. „God, wat was dat een man!”

Ook het blad Procycling brengt een speciale tourgids (6,95 euro) uit. Hoofdredacteur Richard Plugge speculeert over een Nederlandse winnaar: Thomas Dekker. „Een man die we de komende jaren van voren verwachten. (...) Dekker heeft de leeftijd waarop Zoetemelk zich als tweede meldde in Parijs.” Dekker zegt zelf in een gesprek voor de witte trui te gaan, maar blijft voorzichtig. „Als blijkt dat het er niet in zit (...) dan leg je je daarbij neer.” In het blad ook veel interviews, onder meer met Stijn Devolder en de Luxemburgse broers Frank en Andy Schleck.

Voor wie niet op een meerdaags evenement als het EK-voetbal of de Tour zit te wachten is er altijd nog de Formule 1. Weliswaar ook meerdaags, maar dan verspreid over vele zondagen. Na de overwinning van de Pool Robert Kubica in Montreal is de volgende race op 22 juni in, jawel, Frankrijk. In het blad Formule 1 race report (4,20 euro) een uitgebreide terugblik op Montreal en een interview met de winnaar. „Er waren hier veel Poolse fans en ik ben blij dat ze me hebben kunnen zien winnen en voor het eerst het Poolse volkslied hebben kunnen horen.” Verder een gesprek met Jan Lammers, die voor de 21ste keer aan de 24-uursrace Le Mans gaat meedoen.

Voor wie het liever wat rustiger aandoet is er Golfers Magazine (6,25 euro), met 24 swingtips van Tiger Woods. Zijn belangrijkste tip: houd het simpel. „Te veel nadenken over een slag kan net zo’n groot probleem zijn als helemaal niet denken. Amateurs raken helemaal verlamd door al dat geanalyseer.” Ook in het blad: talentvolle golfers, bijzondere golfbanen in Mexico, en een interview met Maarten Lafeber.

Ten slotte het blad voor degenen die het liefste in hun eentje sporten: de hardlopers. In Runners World (5,25 euro) geeft trainer Michel Jordens tips aan recreanten. Belangrijk is regelmaat: „Loop liever zesmaal twintig minuten per week dan tweemaal zestig minuten.” Verder een verhaal over de vierdaagse ultraloop in Ethiopië (146 kilometer, 38 graden, met een zware rugzak) en een eerbetoon aan Foekje Dillema, de atlete die er ten onrechte van werd beschuldigd een man te zijn. Rivale Fanny Blankers-Koen zou zelfs een keer hebben staan gluren toen Foekje onder de douche stond.

    • Oscar Vermeer