Noem je baby ‘Olympische Spelen’

De afgelopen 15 jaar hebben 4.104 Chinese baby’s de naam ‘Olympische Spelen’ gekregen, ofwel: Aoyun; 92 procent van hen is jongen. De naam is populair sinds 1992, toen China probeerde gastland van de Spelen in 2000 te worden. Chinese kinderen krijgen vaker namen met maatschappelijke betekenis, zoals ‘Verdedig China’ of ‘Bouw de Natie op’. Sinds de aardbeving in de provincie Sichuan wordt ook de naam ‘Hoop voor Sichuan’ gemeld. Het is een communistisch verschijnsel. Ten tijde van de Sovjet-Unie betuigden Russische ouders hun trouw aan de Staat met namen als Volen (Volja Lenina; de wil van Lenin), Taklis (De tactiek van Lenin en Stalin) en Oerjoervkos (Oera, Joera v kosmose; hoera, Joeri [Gagarin] in de kosmos). (AP, BBC)

Nog tweehonderd Russische namen via nrcnext.nl/links