Nieuwe iPhone is toch duurder

De nieuwe iPhone blijkt juist iets duurder te zijn, en niet goedkoper, zoals Apple beweert. Amerikaanse klanten betalen straks 40 dollar (25,95 euro) meer voor de iPhone 3G dan voor de vorige versie.

Apple hoopt de massamarkt te interesseren voor de nieuwe iPhone en zegt dat de basisversie geen 399, maar 199 dollar kost. In de VS zal de iPhone 3G echter niet meer ‘los’ zonder abonnement te koop zijn. Ook online bestellen is niet meer mogelijk: het toestel moet in de winkel geactiveerd worden. Daarmee verdwijnt een veelgebruikte methode om gehackte iPhones te exporteren naar landen waar ze niet beschikbaar zijn.

Dankzij dit verplichte telefooncontract komt de prijs van de iPhone 3G 40 dollar boven de vorige versie uit en is daarmee bijna 5 procent duurder dan de vorige iPhone. Over twee jaar gerekend is een klant nu 920 dollar kwijt, terwijl het eerste toestel omgerekend 880 dollar kostte, becijferen Amerikaanse websites. T-Mobile, dat in Nederland de iPhone gaat leveren, heeft zijn prijs nog niet bekendgemaakt.

Apple-baas Steve Jobs gaf tijdens een toespraak aan dat veel mensen de iPhone te duur vonden en beloofde een halvering van de prijs. Amerikaanse beleggers zagen de marges op het toestel verdampen, want het aandeel Apple daalde na Jobs’ aankondiging. Inmiddels is het terug op niveau.

Apple heeft zijn aanpak gewijzigd. Tot voor kort vroeg het bedrijf de mobiele netwerken om een gedeelte van de dataopbrengsten die iPhone-klanten genereerden. Nu meldt het Amerikaanse telecombedrijf AT&T dat Apple het toestel laat subsidiëren. De klant krijgt korting bij de aanschaf, maar betaalt uiteindelijk toch meer dankzij een hoger maandtarief. Hoeveel de telecombedrijven zelf voor het toestel betalen is niet bekend.

Meer over de iPhone op nrc.nl/hebben