Neemt kijker niet serieus

Blackwater Fever. Regie: Cyrus Frisch. **--- Scene uit de film Blackwater Fever (2008)

Blackwater Fever. Regie: Cyrus Frisch. **

Goed onderwerp, goede acteurs, goede locaties, bedroevend povere uitwerking: dat is het probleem van de surrealistische roadmovie Blackwater Fever van Cyrus Frisch. Het onderwerp: hoe kunnen we rustig verder leven, met de kennis van al het leed in de wereld, dat we als westerlingen voortdurend en in realtime voorgeschoteld krijgen? Dat is een kwestie die een film verdient en Frisch heeft een vorm gevonden om die te visualiseren.

Roeland Fernhout speelt een man die een vorm van malaria onder de leden heeft (‘blackwater fever’). Met zijn vriendin ( Ellen ten Damme) rijdt hij door de woestijn tussen Los Angeles en Las Vegas. Door zijn ziekte hallucineert hij: de landschappen van Amerika en Afrika lopen door elkaar; westerse leegte en wereldleed beginnen te vervloeien. Het probleem is niet dat Frisch wil moraliseren, maar dat hij dat op zo’n naïeve, haast kinderlijke manier doet. „Als ik in de spiegel kijk, zie ik een man die toekijkt hoe anderen creperen. Als ik in de spiegel kijk zie ik een moordenaar”, laat hij Fernhout zeggen. Frisch behandelt een serieus thema, nu moet hij de kijker nog serieus nemen.

    • Peter de Bruijn