Na VDB nu Tommeke

Tom Boonen maakt zijn excuses voor cocaïnegebruik.

De renner mag niet naar de Tour en was goed voor een discussie in het parlement.

Tom Boonen op weg naar de zege dit jaar in Parijs-Roubaix. Foto Cor Vos Roubaix - France - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Paris-Roubaix 2008 - Tom Boonen (Quickstep) - Alessandro Ballan (Lampre) - Fabian Cancellara (CSC) - foto Marketa Navratilova/Cor Vos ©2008 Vos, Cor

Opvallende ontboezeming van de Belgische wielrenner Tom Boonen, vier jaar geleden in de krant Het Laatste Nieuws: „Zonder wielrennen was ik niks geweest. Een gewone jongen uit Balen die elk weekend op café zat en al zijn geld erdoor gooide.”

Dinsdag maakte het parket van Turnhout bekend dat Boonen (27) op 26 mei is betrapt op het gebruik van cocaïne, bij een dopingcontrole buiten wedstrijdverband. „Ik ben ook niet perfect”, excuseerde het Belgische wieleridool zich gistermorgen op een persconferentie van zijn ploeg Quickstep in Wielsbeke, waar hij vroeg om begrip van zijn fans. Inhoudelijk wilde Boonen niet reageren op de beschuldiging, omdat hij nog geen officiële stukken heeft ontvangen.

Zijn ploegleider Patrick Lefevere, die en passant bekendmaakte dat Quickstep drie jaar doorgaat als sponsor van de Belgische wielerploeg, sprak vertrouwen uit in zijn kopman. Hij benadrukte dat het ging om gedragingen op privégebied en dat de sportman Boonen nooit op doping is betrapt. „Iedereen weet dat de atleet Tom Boonen de afgelopen jaren enorm veel heeft betekend voor onze ploeg. En wij hopen dat hij ook de komende drie jaar veel zal betekenen.”

Lefevere wees erop dat cocaïnegebruik buiten competitie volgens de dopingreglementen niet kan leiden tot een schorsing. Maar Armin Meier, organisator van de Ronde van Zwitserland en oud-renner van de beruchte Festinaploeg, verklaarde gisteren direct dat Boonen zaterdag niet mag starten. „Als wij vandaag naar het CAS [sporttribunaal] gaan, rijdt Tom in Zwitserland”, reageerde Lefevere. „Meier zou beter zijn mond houden.” Later op de dag liet ook de organisator van de Tour de France weten dat Boonen niet welkom is deze zomer. Om „niet verder te polariseren” trekt de ploegleider zijn kopman zelf terug uit de Zwitserse ronde. Over de Tour wilde hij niet speculeren. „Ik heb al contact gehad met de Tourorganisatie. De komende dagen beraden we ons.”

Boonen zat er op de persconferentie stilzwijgend bij. Tweevoudig winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, winnaar van de groene trui in de Tour, wereldkampioen van 2005, volop geld en roem. Een gewone jongen uit Balen? Boonen was gisteren zelfs goed voor vragen in het Vlaams parlement. De Vlaamse parlementsleden veroordeelden het cokegebruik van Boonen live op televisie, waarbij het woord ‘voorbeeldfunctie’ uiteraard herhaaldelijk viel.

In januari kwamen voor het eerst verhalen over cokegebruik naar buiten. Zijn Nederlandse ploeggenoot Steven de Jongh waarschuwde hem al in de Ronde van Qatar, als een van de weinigen. In België droegen ze Tommeke liever op handen, zoals zoveel wielerkampioenen voor hem. „Tom Boonen is als idool misschien nog wel groter dan Eddy Merckx”, zei VRT-journalist Michel Wuyts.

De laatste Belgische renner die een dergelijke status bereikte was Frank Vandenbroucke. Die kon de druk niet aan, raakte verslaafd en ondernam twee keer een zelfmoordpoging. In 2006 maakte VDB in Italië een comeback, onder de valse naam Francesco del Ponte. Met op zijn licentie een jeugdfoto van Tom Boonen.

Waarom gebruiken sporters eigenlijk cocaïne? Het is immers een partydrug. Volgens Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit heeft cocaïne een kortstondige werking, maar het kan een sporter wel in zijn wedstrijd helpen. „Het middel heeft een stimulerende werking, het kan je over een drempel helpen en het verdrijft de vermoeidheid.” Omdat cocaïne maar kort werkt, leidt de ontdekking alleen tot een schorsing bij een controle die aan een wedstrijd gekoppeld is.

Volg de discussie in België via nrcnext.nl/links

    • Maarten Scholten