Marsrobot slaagt erin zijn oven met zand te vullen

Rotterdam, 12 juni. De Marsrobot Phoenix heeft gisteren voor het eerst een oven gevuld met Marszand. De oven is onderdeel van het Thermal and Evolved-Gas Analyzer instrument aan boord van de robot. Bodemmonsters moeten daarin door onder meer verhitting geanalyseerd worden. NASA-experts pasten bij het vullen een nieuwe techniek toe: ze lieten de schep van de robotarm trillen en strooiden zo het Marszand uit over de plaat die de ovens (acht in totaal) bedekt. Zo wilden zij voorkomen dat het bodemmonster net als afgelopen weekeinde op de ovenplaat bleef liggen. Doordat de Marsbodem klonteriger bleek dan verwacht, viel er helemaal geen zand doorheen - zelfs niet als de filters trilden. Dit keer kostte het maar tien seconden om `oven vier` te vullen, maar de experts weten niet of dat komt door het trillen van filter én schep, of doordat het bodemmonster nu zover is opgedroogd dat nu wél korreltjes naar beneden vallen.